
Zdrowa kanapka jabłkowa z masłem orzechowym
To bardzo prosty, ale pyszny i zdrowy deser, który świetnie nadaje się na śniadanie albo do zapakowania jako poranna przekąska. Dzięki dodaniu do niej masła orzechowego jedna „kanapka” jabłkowa porządnie Cię nasyci i zapewni Ci konieczną z rana energię.
Do wykonania tego prostego przepisu potrzebujesz zaledwie czterech składników — to po prostu plastry jabłka, przekładane masłem orzechowym, cynamonem i rodzynkami. Ta jabłkowa kanapka zawiera zdrowe tłuszcze, a także znaczną porcję błonnika. Możesz też zastąpić w niej klasyczne masło orzechowe masłem z nerkowców lub migdałów (polecam to) .
Dodatkowy cynamon i odrobina rodzynków sprawiają, że tej jabłkowej pyszności nie da się odmówić. Jej piękno tkwi w prostocie.
Wysokiej jakości masło orzechowe (najlepiej bio, bez dodatku cukru i tłuszczy utwardzonych, o co najmniej 90% zawartości orzechów ziemnych) korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jest nie tylko bogate w (zdrowe) tłuszcze, ale stanowi także świetne źródło białka (30g na 100g!). Masło orzechowe zawiera również witaminę E, B1, B3, koenzym Q10, kwas foliowy, magnez, potas, cynk i fosfor. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia lub ataku serca. Jego regularne spożycie skutecznie obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Składniki
- 2 łyżki masła orzechowego lub migdałowego (polecam to)
- rodzynki lub orzechy (do smaku) (polecam te)
- cynamon
- 1 jabłko
Przygotowanie
- Pokrój jabłko na kawałki i wytnij środek.
- Rozsmaruj odrobinę masła orzechowego na każdym kawałku jabłka, posyp drobno pokrojonymi orzechami i rodzynkami, a następnie przykryj kolejnym kawałkiem jabłka.
- Na koniec możesz posypać kanapkę mielonym cynamonem.
Czas przygotowania | 5 minut | |
Porcje | 1 porcja |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 275 Kcal | |
Węglowodany | 25 g | |
Błonnik | 7 g | |
Białko | 8 g | |
Tłuszcz | 16 g |