
Zdrowa babka owsiana
Doskonała, delikatna, a co najważniejsze zdrowa babka owsiana wykonana z owsa - bez mąki, z minimalną ilością słodzika i tłuszczu. Doskonała do kawy lub herbaty, a także na niedzielne popołudnie z rodziną. Z pewnością polubią ją nawet największe łakomczuchy.
Ta zdrowa babka owsiana jest niesamowicie pyszna i pełna składników odżywczych. Zamiast mąki w przepisie użyto zmielonych płatków owsianych, a olej zastąpiono zwykłym jogurtem zmieszanym z musem jabłkowym. Zamiast cukru dodajemy trochę miodu. Można również dodać suszone owoce, kawałki chrupiących orzechów lub kawałki ciemnej czekolady dla jeszcze bardziej wyrafinowanego smaku. Babka jest tak prosta w przygotowaniu, że nawet początkujący sobie z nią poradzą. Nie trzeba osobno ubijać jajek i nie wymaga ona żadnych innych specjalnych umiejętności. Polecam również dodanie do ciasta cynamonu lub skórki cytryny, dzięki czemu babka stanie się jeszcze wspanialsza.
Ta zdrowa babka owsiana jest tylko lekko słodka, więc jeśli lubisz bardziej słodkie desery, polecam dodanie dodatkowych 2-3 łyżek miodu (lub 1/2 łyżeczki stewii) lub serwowanie babki z wysokiej jakości marmoladą. Wielu z Was bardzo się ten przepis podobał i bardzo się z tego cieszę! :)
Składniki
- 3 szklanki płatków owsianych (polecam te)
- 3 jajka
- 3 łyżki miodu (lub innego słodzika)
- 3/4 szklanki soku jabłkowego
- 220 g zwykłego jogurtu
- 2 łyżki oliwy z oliwek (polecam tę)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- suszona żurawina, rodzynki, orzechy, kawałki ciemnej czekolady (opcjonalnie, lecz polecam) (polecam te)
Przygotowanie
- Zmiksuj lub zmiel płatki owsiane na drobną mąkę.
- W misce wymieszaj je ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
- Wlej ciasto do standardowej wielkości silikonowej lub innej formy do pieczenia wysmarowanej masłem.
- Piecz babkę przez 50-55 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza aż do zrumienienia.
- Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia w formie przez 10 minut, a następnie możesz posypać ją przesianą mąką kokosową, aby uzyskać efekt cukrowej posypki.
Czas przygotowania | 60 minut | |
Porcje | 12 kawałków |
Wartości odżywcze/ 1 kawałek | ||
Kalorie | 144 Kcal | |
Węglowodany | 19 g | |
Błonnik | 2 g | |
Białko | 5 g | |
Tłuszcz | 5 g |