Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Wieczorny chleb (niskowęglowodanowy, bezglutenowy)

Wieczorny chleb (niskowęglowodanowy, bezglutenowy)

Prosty i szybki przepis na wieczorny chleb bez mąki i glutenu ma mało węglowodanów i dużo białka. Nie spodziewaj się skomplikowanego procesu, przepis na ten zdrowy chleb jest dosyć prosty. Ponadto do jego przygotowania potrzebujesz tylko 5 podstawowych składników. Musisz go spróbować.

Przepis na chleb o niskiej zawartości węglowodanów jest bardzo prosty, gotowy w kilka minut. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, odstawić na chwilę, a następnie upiec. Przepis na pieczywo białkowe docenią zwłaszcza ci, którzy wieczorem wolą jeść wyłącznie dania o wysokiej zawartości białka i jak najmniejszej zawartości węglowodanów. W tym przypadku ilość węglowodanów w pieczywie jest prawie znikoma – w 1 kromce znajdziesz tylko 1 g węglowodanów. Ponadto, domowy chleb bezglutenowy jest również bogaty w błonnik, który nie tylko Cię nasyci, ale także wspomoże trawienie.

Wieczorny chleb bez mąki jest przepyszny i uwielbiam podawać go posmarowanego awokado i z dodatkiem warzyw. Pycha! Jest to dietetyczny chleb, który posmakuje każdemu, nie musisz nawet mieć żadnych ograniczeń żywieniowych.

Czym jest babka płesznik? Babka płesznik (psyllium) to naturalny rozpuszczalny błonnik pozyskiwany z łusek nasion rośliny babki płesznik. Wiąże płyny i zamiast mąki będzie służyć jako spoiwo w przepisie. Babkę płesznik można znaleźć w każdym sklepie ze zdrową żywnością, ale także w dużych supermarketach.

Z tego przepisu otrzymasz jeden nieduży bochenek - 8 sycących kromek.

Składniki

  • 4 łyżki babki płesznik
  • 100 g drobno startego sera (np. mozzarelli)
  • 4 duże jajka
  • szczypta mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • nasiona lnu (opcjonalnie) (polecam to)
  • rozmaryn (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce za pomocą trzepaczki.
  2. Odstaw ciasto na 15 minut do połączenia.
  3. Powstanie gęste i lepkie ciasto, które za pomocą łopatki przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj z niego bochenek.
  4. Piecz chleb przez 40-45 minut w 170 stopniach na złoty kolor.
Czas przygotowania60 minut
Porcje1 bochenek
Wartości odżywcze/ 1 bochenek
Kalorie678 Kcal
Węglowodany8 g
Błonnik28 g
Białko50 g
Tłuszcz35 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze