
Wieczorny chleb (niskowęglowodanowy, bezglutenowy)
Prosty i szybki przepis na wieczorny chleb bez mąki i glutenu ma mało węglowodanów i dużo białka. Nie spodziewaj się skomplikowanego procesu, przepis na ten zdrowy chleb jest dosyć prosty. Ponadto do jego przygotowania potrzebujesz tylko 5 podstawowych składników. Musisz go spróbować.
Przepis na chleb o niskiej zawartości węglowodanów jest bardzo prosty, gotowy w kilka minut. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, odstawić na chwilę, a następnie upiec. Przepis na pieczywo białkowe docenią zwłaszcza ci, którzy wieczorem wolą jeść wyłącznie dania o wysokiej zawartości białka i jak najmniejszej zawartości węglowodanów. W tym przypadku ilość węglowodanów w pieczywie jest prawie znikoma – w 1 kromce znajdziesz tylko 1 g węglowodanów. Ponadto, domowy chleb bezglutenowy jest również bogaty w błonnik, który nie tylko Cię nasyci, ale także wspomoże trawienie.
Wieczorny chleb bez mąki jest przepyszny i uwielbiam podawać go posmarowanego awokado i z dodatkiem warzyw. Pycha! Jest to dietetyczny chleb, który posmakuje każdemu, nie musisz nawet mieć żadnych ograniczeń żywieniowych.
Czym jest babka płesznik? Babka płesznik (psyllium) to naturalny rozpuszczalny błonnik pozyskiwany z łusek nasion rośliny babki płesznik. Wiąże płyny i zamiast mąki będzie służyć jako spoiwo w przepisie. Babkę płesznik można znaleźć w każdym sklepie ze zdrową żywnością, ale także w dużych supermarketach.
Z tego przepisu otrzymasz jeden nieduży bochenek - 8 sycących kromek.
Składniki
- 4 łyżki babki płesznik
- 100 g drobno startego sera (np. mozzarelli)
- 4 duże jajka
- szczypta mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki soli
- nasiona lnu (opcjonalnie) (polecam to)
- rozmaryn (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce za pomocą trzepaczki.
- Odstaw ciasto na 15 minut do połączenia.
- Powstanie gęste i lepkie ciasto, które za pomocą łopatki przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj z niego bochenek.
- Piecz chleb przez 40-45 minut w 170 stopniach na złoty kolor.
Czas przygotowania | 60 minut | |
Porcje | 1 bochenek |
Wartości odżywcze/ 1 bochenek | ||
Kalorie | 678 Kcal | |
Węglowodany | 8 g | |
Błonnik | 28 g | |
Białko | 50 g | |
Tłuszcz | 35 g |