Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Udka z kurczaka na sałatce z kaszy gryczanej, pora i marchewki

Udka z kurczaka na sałatce z kaszy gryczanej, pora i marchewki

Delikatne udka z kurczaka, podane na smacznej sałatce z kaszy gryczanej, pora i marchewki. To zdrowy, niskokaloryczny posiłek pełen białka, odpowiedni jako pożywny lunch lub kolacja. Lekkie udka z kurczaka na sałatce z kaszy gryczanej są sycące i dostarczają organizmowi dużej dawki witamin i minerałów. Przygotuj ten smaczny i wartościowy posiłek dla całej rodziny.

Kasza gryczana jest wszechstronnym i naturalnie bezglutenowym produktem, dlatego nadaje się również dla osób chorujących na celiakię. Zawiera sporo białka, węglowodany złożone i błonnik oraz ma wysoką zawartość minerałów i szeroką gamę witamin. Słynie również z wysokiej zawartości rutyny, która poprawia elastyczność naczyń przy chorobach żył. Por jest bogaty w karoten i witaminy C i E. Zawiera selen, dużo błonnika, wspomaga odporność, oczyszcza krew i jelita z bakterii i drożdży. Wartości odżywcze marchewki także są imponujące - jeśli będziesz dodawać ją do swoich posiłków regularnie, Twoje umiejętności poznawcze poprawią się i zaczniesz w końcu pamiętać o tym, o czym zawsze zapominałeś.

Ta sałatka gryczana jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jednocześnie świetnie smakuje! Nie wylewaj wody z ugotowanych udek z kurczaka. Możesz dodać do niej warzywa i wykorzystać do ugotowania rosołu lub zamrozić w zamrażarce, a potem wykorzystać do innych dań, takich jak na przykład risotto.

Składniki

  • 2 udka z kurczaka
  • 1 łyżeczka soli (polecam tę)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • Sałatka:
  • 100 g kaszy gryczanej (polecam tę)
  • 150 g marchwi
  • 1/2 cebuli
  • 1/4 pora
  • 1-2 łyżki masła
  • sól morska
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie)
  • tarty ser (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Opłukaj uda z kurczaka, ułóż je w garnku i gotuj na małym ogniu przez 25-30 minut, w osolonej i przyprawionej wodzie.
  2. W małym garnku gotuj kaszę gryczaną przez około 10 minut.
  3. Nie gotuj jej zbyt długo, jeśli nie chcesz uzyskać papkowatej konsystencji.
  4. Odcedź gotowaną kaszę gryczaną z nadmiaru wody i przesyp do miski.
  5. Roztop jedną lub dwie łyżki masła w garnku, w którym gotowałeś kaszę gryczaną.
  6. Drobno posiekaj cebulę i delikatnie podsmaż na roztopionym maśle.
  7. Następnie dodaj startą marchewkę i por. Smaż przez 2 minuty.
  8. Odstaw garnek z ognia. Wymieszaj zawartość z kaszą gryczaną, jeśli chcesz, to także z tartym serem, dopraw solą i kurkumą.
  9. Podawaj na ciepło. Możesz także dodać świeże warzywa.
Czas przygotowania40 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze / 1 porcja
Kalorie385 Kcal
Węglowodany37 g
Błonnik8 g
Białko34 g
Tłuszcz9 g
...
Lucia Wagner

Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!

Lucia Wagner

Komentarze