
Proste indyjskie curry z soczewicy
Pyszne i łatwe curry z soczewicy w stylu indyjskim. Spraw, by smaki odległej Azji zagościły także i w Twoim domu i przygotuj to smaczne curry z soczewicy z brązowym ryżem. Ten zdrowy przepis na curry z soczewicą jest dość łatwy do przygotowania.
Soczewica często pojawia się w kuchni indyjskiej, a przepisy i pomysły na dania z nią, pochodzące z tego regionu są bardzo liczne. W tym przepisie znajdziesz połączenie soczewicy, mleka, koncentratu pomidorowego i proszku curry, które na pierwszy rzut oka wydaje się dość egzotyczne. Soczewica jest pełna smaku, a wraz z brązowym ryżem stanowi wartościowe, bogate w białko i błonnik, sycące, niskotłuszczowe i niskokaloryczne danie. Takie cechy sprawiają, że to wegetariańskie danie z soczewicy jest idealne do prawie każdej diety, także dla osób odchudzających się.
Indyjskie curry z soczewicy można przygotować w zaledwie 40 minut, a zadowoli ono całą rodzinę. Najlepiej nadaje się na lunch, ale można również przygotować je jako zdrową, rozgrzewającą kolację. Nie zapomnij doprawić je przyprawą garam masala - jest to mieszanka przypraw z Azji Południowej, która nada potrawie odpowiednio egzotycznego smaku. Koniecznie wypróbuj ten przepis z soczewicą i daj mi znać, jak Ci smakowało.
Składniki
- 220 g soczewicy
- 200 g brązowego ryżu
- 300 g koncentratu pomidorowego
- 150 ml mleka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek (polecam tę)
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1-2 łyżeczki proszku curry
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
Przygotowanie
- Gotuj ryż w podwójnej ilości wody doprawionej solą, do miękkości, przez około 12 minut.
- W większym garnku rozgrzej oliwę, dodaj drobno pokrojoną cebulę i podsmażaj przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj soczewicę i zalej podwójną ilością wody.
- Gotuj soczewicę do miękkości przez 15-20 minut. Jeśli to konieczne, dodaj więcej wody.
- Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, mleko, sól morską i przyprawy i gotuj wszystko do zgęstnienia, mieszając od czasu do czasu.
- Pozwól, aby potrawa gotowała się przez 5 minut, a następnie możesz podać ją z gotowanym ryżem.
Czas przygotowania | 40 minut | |
Porcje | 4 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 290 Kcal | |
Węglowodany | 45 g | |
Błonnik | 8 g | |
Białko | 10 g | |
Tłuszcz | 5 g |