Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Według dania
Według preferencji
Alergeny
według składnika
Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Proste indyjskie curry z soczewicy

Proste indyjskie curry z soczewicy

Pyszne i łatwe curry z soczewicy w stylu indyjskim. Spraw, by smaki odległej Azji zagościły także i w Twoim domu i przygotuj to smaczne curry z soczewicy z brązowym ryżem. Ten zdrowy przepis na curry z soczewicą jest dość łatwy do przygotowania.

Soczewica często pojawia się w kuchni indyjskiej, a przepisy i pomysły na dania z nią, pochodzące z tego regionu są bardzo liczne. W tym przepisie znajdziesz połączenie soczewicy, mleka, koncentratu pomidorowego i proszku curry, które na pierwszy rzut oka wydaje się dość egzotyczne. Soczewica jest pełna smaku, a wraz z brązowym ryżem stanowi wartościowe, bogate w białko i błonnik, sycące, niskotłuszczowe i niskokaloryczne danie. Takie cechy sprawiają, że to wegetariańskie danie z soczewicy jest idealne do prawie każdej diety, także dla osób odchudzających się.

Indyjskie curry z soczewicy można przygotować w zaledwie 40 minut, a zadowoli ono całą rodzinę. Najlepiej nadaje się na lunch, ale można również przygotować je jako zdrową, rozgrzewającą kolację. Nie zapomnij doprawić je przyprawą garam masala - jest to mieszanka przypraw z Azji Południowej, która nada potrawie odpowiednio egzotycznego smaku. Koniecznie wypróbuj ten przepis z soczewicą i daj mi znać, jak Ci smakowało.

Składniki

  • 220 g soczewicy
  • 200 g brązowego ryżu
  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • 150 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (polecam tę)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1-2 łyżeczki proszku curry
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala

Przygotowanie

  1. Gotuj ryż w podwójnej ilości wody doprawionej solą, do miękkości, przez około 12 minut.
  2. W większym garnku rozgrzej oliwę, dodaj drobno pokrojoną cebulę i podsmażaj przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Dodaj soczewicę i zalej podwójną ilością wody.
  4. Gotuj soczewicę do miękkości przez 15-20 minut. Jeśli to konieczne, dodaj więcej wody.
  5. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, mleko, sól morską i przyprawy i gotuj wszystko do zgęstnienia, mieszając od czasu do czasu.
  6. Pozwól, aby potrawa gotowała się przez 5 minut, a następnie możesz podać ją z gotowanym ryżem.
Czas przygotowania40 minut
Porcje4 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie290 Kcal
Węglowodany45 g
Błonnik8 g
Białko10 g
Tłuszcz5 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze