
Pieczony arbuz z mozzarellą i orzechami
Pieczony arbuz z mozzarellą i orzechami to dość niecodzienne połączenie, ale zapewniam Cię, że to pyszne, warte wypróbowania danie lub przekąska. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a rezultat znakomity, więc nie ma co zwlekać!
Pieczenie neutralizuje smak arbuza, dzięki czemu jego połączenie z roztopioną mozzarellą i pieczonymi orzechami jest niezwykle smaczne. To dobry pomysł zarówno na śniadanie, jak i na poranną przekąskę, starter lub zdrowy deser. Twoi goście zakochają się w tej nietypowej kombinacji, a dodatkowo jest ona bardzo łatwa w przygotowaniu.
Radzę umieścić arbuza na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponieważ podczas pieczenia wycieka z niego dużo wody i cukru, co może uszkodzić blaszkę. Jeśli to możliwe, możesz też przyrządzić go, używając grilla ogrodowego.
To danie dla osób, które chcą spróbować jednego z najpopularniejszych letnich owoców w nowej odsłonie i być może mają ochotę na niecodzienne połączenie smaków. Najlepiej w tym przepisie smakuje mi połączenie świeżej lub tartej mozzarelli z nerkowcami albo orzechami piniowymi. Nie bój się tej słodko-słonej kombinacji, z pewnością Cię urzeknie. :)
Jeśli wypróbujesz tego pieczonego arbuza, zostaw mi komentarz i powiedz, jak Ci smakował.
Składniki
- 400g arbuza
- 40g mozzarelli
- 40g orzechów (piniowych, nerkowców, pistacji lub wiórków kokosowych) (polecam te)
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
- Pokrój arbuza na trójkąty i umieść na blaszce do pieczenia.
- Na każdym trójkącie połóż kawałek mozzarelli i posyp posiekanymi orzechami.
- Piecz przez 8 do 10 minut lub do czasu, gdy mozzarella przynajmniej częściowo się roztopi.
- Wyjmij z piekarnika, jeśli trzeba dopraw pieprzem i odstaw na chwilę do ostygnięcia.
Czas przygotowania | 15 minut | |
Porcje | 10 kawałków |
Wartości odżywcze/ 1 kawałek | ||
Kalorie | 45 Kcal | |
Węglowodany | 4 g | |
Błonnik | 1 g | |
Białko | 2 g | |
Tłuszcz | 3 g |