Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Pieczone piersi z kurczaka "caprese" z pomidorami, bazylią i mozzarellą

Pieczone piersi z kurczaka "caprese" z pomidorami, bazylią i mozzarellą

Wypróbuj te pyszne pieczone piersi z kurczaka "Caprese" z pomidorami, bazylią i mozzarellą. Ich przygotowanie jest bardzo proste - wystarczy włożyć składniki do mięsa, a następnie włożyć wszystko do piekarnika. W pół godziny będziesz mieć przepyszny i bogaty w białko posiłek na stole. Ten prosty przepis na pieczone piersi z kurczaka ma mało węglowodanów, więc jeżeli zjesz go z prostą sałatką, w ogóle nie musisz się martwić węglowodanami, jeżeli na nie uważasz. Ponadto wyjawię, jak upiec piersi z kurczaka aby były soczyste ;)

Czasami myślę, że z kurczaka można przygotować niezliczone dania. Niezależnie od tego, jak go przygotujesz, zawsze świetnie smakuje. Ten przepis nie stanowi wyjątku. Przygotujemy go we włoskim stylu Caprese, więc przepis łączy smaki pomidorów, świeżej mozzarelli i liści bazylii - połączenie to smakuje fantastycznie i ma wiele wartości odżywczych.

Jak upiec piersi z kurczaka, aby były soczyste?

Jeżeli chcesz upiec piersi z kurczaka, które nie będą suche, musisz przestrzegać kilku zasad. Jest to jednak proste. Kluczowy jest czas. Ponieważ piersi z kurczaka to chude mięso, nie można piec ich zbyt długo, ponieważ będą suche. Dlatego bardzo ważne jest, aby piec piersi w wyższych temperaturach - aby mięso upiekło się szybko, ale w całości. Idealna temperatura wynosi około 220 stopni. Przy średnich i dużych piersiach oznacza to pieczenie przez około 20 minut. Jeśli masz termometr do mięsa, idealna jego temperatura po upieczeniu to 73 stopnie. Jeżeli mięso jest nierównej grubości, możesz sobie pomóc rozbijając wcześniej mięso (wtedy wystarczy 15 minut pieczenia). Po upieczeniu dobrze jest zostawić mięso przykryte na co najmniej 5 minut, aby wchłonęło sos, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej soczyste.

Wypróbowałam wiele przepisów i sztuczek, ale powyższa rada zadziałała najlepiej. A jakie są Twoje doświadczenia?

Pieczone piersi z kurczaka "Caprese" można podawać z dowolną popularną przystawką - sałatką na zimno lub ciepło, ryżem, komosą, kuskusem czy pieczonymi ziemniakami.

Wskazówka: Jeżeli chcesz przygotować sos do tego dania, to polecam zdrowy sos tatarski, na który przepis znajdziesz tutaj: .

Składniki

  • 800 g (4 średnie) piersi kurczaka
  • 200 g świeżej mozzarelli
  • garść świeżej bazylii
  • 2 pomidory
  • mielony czarny pieprz (do smaku)
  • sól (do smaku)
  • czosnek granulowany (do smaku)
  • ocet balsamiczny (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki oliwy (polecam tę)

Przygotowanie

  1. Natnij piersi z kurczaka z jednej strony, druga strona powinna pozostać zamknięta, aby składniki nie wypadały.
  2. Skrop obie strony mięsa oliwą i ręcznie wmasuj w nie przyprawy oraz sól, do smaku.
  3. Pokrój pomidory i mozzarellę na cienkie plasterki.
  4. Umieść kilka plastrów mozzarelli i pomidorów w każdej piersi. Dodaj też liście bazylii.
  5. Włóż faszerowane piersi do naczynia żaroodpornego.
  6. Piecz mięso (może być pod przykryciem) w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 20 minut, aż do upieczenia. Po upieczeniu odstaw je na co najmniej 5 minut w przykrytym naczyniu.
  7. Pod koniec możesz dodać ocet winny i podać mięso z ulubionymi dodatkami.
Czas przygotowania35 minut
Porcje4 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie403 Kcal
Węglowodany3 g
Błonnik1 g
Białko55 g
Tłuszcz16 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze