Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Nadziewana dynia makaronowa

Nadziewana dynia makaronowa

Pyszne i zdrowe danie, który nasyci Cię i dostarczy organizmowi wielu witamin, bez obciążania organizmu nadmierną ilością węglowodanów. Zdrowa nadziewana dynia makaronowa to doskonały wybór na pożywny i niskotłuszczowy lunch pełen białka.

Dynia makaronowa zawiera dużą ilość beta-karotenu (który organizm przekształca w witaminę A) - jedna dynia zawiera do 450% zalecanego dziennego spożycia. Jedna dynia zapewnia także 50% ZDS witaminy C, a ponadto zawiera sporą ilość witaminy B, luteiny, potasu, manganu, żelaza, wapnia, fosforu, cynku i kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Jeśli lubisz dynię, to może być ona doskonałym, bogatym w składniki odżywcze substytutem makaronu. I rzeczywiście - upieczoną dynię można łatwo "zamienić w makaron", wyskrobując ją widelcem.

W tym przepisie na nadziewaną dynię makaronową używam dwóch różnych rodzajów nadzienia. Możesz wybrać ten, który bardziej Ci odpowiada lub możesz po prostu nafaszerować ją według własnego pomysłu. Mięso mielone, grzyby, suszone pomidory lub Twoje ulubione warzywa również świetnie sprawdzą się w tym przepisie. Przygotowując to danie możesz dać się ponieść fantazji.

Jeśli lubisz dynię, koniecznie wypróbuj ten przepis na zdrową nadziewaną dynię makaronową! Wierzę, że skorzystasz z niego nie raz :)

Składniki

  • 1 dynia makaronowa
  • Nadzienie:
  • 100 g drobno krojonej szynki dobrej jakości
  • 2 łyżki śmietany o niskiej zawartości tłuszczu (lub sera ricotta)
  • 40 g tartego sera
  • świeża bazylia lub oregano
  • czosnek granulowany
  • Nadzienie z tuńczykiem:
  • 75 g tuńczyka sosie własnym (odsączonego z sosu)
  • 40 g tartego sera (mozzarella)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/4 cebuli
  • świeża bazylia lub oregano
  • czosnek granulowany i pieprz czarny mielony
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie

  1. Przetnij dynię na pół, wydrąż nasiona i wyrzuć je.
  2. Do naczynia żaroodpornego wlej około 2 centymetry wody, a następnie połóż obie połówki dyni (skórą do góry) i przykryj folią aluminiową.
  3. Piecz dynię przez 45 minut w ok. 200 stopniach Celsjusza.
  4. Po 45 minutach wyjmij dynię z piekarnika, odwróć ją i wyskrobuj widelcem pasma gotowanej dyni, formując je w kształt makaronu.
  5. Przygotuj wybrane nadzienia, mieszając wszystkie składniki razem.
  6. Następnie wymieszaj makaron dyniowy z nadzieniem i przełóż do wydrążonych połówek dyni.
  7. Piecz nadziewaną dynię przez kolejne 10-15 minut.
Czas przygotowania75 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie380 Kcal
Węglowodany41 g
Błonnik10 g
Białko34 g
Tłuszcz7 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze