Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Mus czekoladowy z ricottą

Mus czekoladowy z ricottą

Pyszny deser z ricottą o wysokiej zawartości białka, którym możesz się także zajadać np. na śniadanie. Ten mus czekoladowy z ricottą jest zbilansowany odżywczo i ma charakterystyczny, czekoladowy smak.

W tym smacznym i zdrowym przepisie znajdziemy lekko niecodzienne połączenie składników: ricottę, białka jajek, miód i kakao. Jak widzisz, mus czekoladowy z ricottą nie jest specjalnie wymagający w kwestii produktów, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Ubite białka jaj nadadzą mu niezwykłą, delikatną konsystencję i objętość, a ricotta sprawi, że będzie jeszcze bardziej delikatny i wzbogaci mus swoim pysznym smakiem. W dodatku oba te składniki stanowią świetne źródło białka, co sprawia, że ten deser sprawdzi się także jako słodka przekąska przed lub po treningu. Ubijając białka jajek nad gotującą się wodą, możesz skutecznie uniknąć możliwych komplikacji, które mogą pojawić się po spożyciu surowych jajek.

Żeby uzyskać jak najbardziej delikatny, kakaowy smak, polecam wykorzystanie duńskiego kakao, oczywiście bez cukru. Do osłodzenia tego musu czekoladowego z ricottą możesz wykorzystać miód, a jeśli wolisz zmniejszyć ilość węglowodanów i cukru w tym przepisie, stewię lub ksylitol. Żeby uzyskać jak najlepsze wartości odżywcze, polecam wykorzystać niskotłuszczową ricottę. 2 szklanki ricotty to ok. 500g, a z podanej w przepisie ilości składników otrzymasz 6 porcji.

Mus czekoladowy możesz udekorować bananem, ziarnami kakaowca lub świeżymi owocami. Smakuje najlepiej schłodzony, po przechowywaniu w lodówce.

Składniki

  • 2 szklanki ricotty
  • 3 łyżki kakao
  • 2 białka z dużych jajek
  • 4 łyżki miodu

Przygotowanie

  1. W blenderze dokładnie wymieszaj ricottę, słodzik i kakao, aż mieszanka będzie gładka.
  2. Mieszając co jakiś czas, podgrzej białka jaj nad garnkiem wrzącej wody (ok. 3 minuty).
  3. Następnie ubij białka mikserem ręcznym tak, żeby otrzymać jak najbardziej gęsty mus.
  4. Jeśli masz z tym problem, dodaj odrobinę soli.
  5. Ostrożnie dodaj ubite białka do ricotty i wymieszaj, aż mus będzie gładki.
  6. Przełóż łyżką do miseczek i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Czas przygotowania15 minut
Porcje6 porcji
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie166 Kcal
Węglowodany18 g
Błonnik1 g
Białko11 g
Tłuszcz7 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze