
Miękkie ciasteczka z ciecierzycy
Jeśli lubisz słodkie, bezmączne przysmaki, mam dla Ciebie kolejny smaczny i zdrowy przepis do Twojej kolekcji, tym razem na miękkie ciasteczka z ciecierzycy. Są niskokaloryczne i bezmączne, a w dodatku możesz je upiec w mniej niż pół godziny.
Ciecierzyca to prawdziwa bomba proteinowa. Warto przetestować jej siłę, przygotowując z nią różne desery, które zawierają dużo wspomagającego trawienie błonnika oraz zalecaną dawkę żelaza, a do tego nadają się dla osób z celiakią. Ciecierzycę można przygotować zarówno na słodko, jak i na słono — zawsze wzbogaci twój posiłek w wystarczającą ilość składników odżywczych, zachowując jego wspaniały smak. Może także z łatwością zastąpić nią mąkę w wielu daniach, nadając im delikatnie orzechowy smak.
Co prawda moje ulubione ciasteczka to kruche ciasteczka z ciecierzycy (ten przepis również znajdziesz na moim blogu) i jak dotąd żadne inne ciastka ich nie pobiły, ale ten przepis na miękkie ciasteczka z ciecierzycy jest również bardzo zdrowy, smaczny i dobrze komponuje się z kawą lub herbatą. Może Tobie moje ciasteczka spodobają się jeszcze bardziej w tej miękkiej formie — jeśli tak, daj mi znać w komentarzach. ;)
Ten zdrowy, bezmączny deser jest prosty, łatwy i lekkostrawny. Ciasteczka szczególnie dobrze wpasują się w popołudnie z kawą lub herbatą. Lubię przygotowywać je także jako poranną przekąskę, jako pożywną i sycącą alternatywę na początek nowego dnia. Najbardziej smakują mi z kawałkami ciemnej czekolady — wypróbuj je także w tej wersji.
Składniki
- 1 szklanka gotowanej ciecierzycy (½ szklanki suchej ciecierzycy)
- 1 jajko
- 1 łyżka masła orzechowego lub migdałowego (polecam to)
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub stewii (do smaku) (polecam tę)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- kawałki ciemnej czekolady (do smaku)
Przygotowanie
- W blenderze wymieszaj wszystkie składniki (oprócz czekolady), aż masa stanie się bardzo gładka.
- Następnie dodaj kawałki czekolady i uformuj z ciasta kulki.
- Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie przyciśnij wierzchołki kulek, żeby je lekko spłaszczyć.
- Piecz ciasteczka przez 15 do 18 minut w 180 stopniach, aż się zazłocą.
Czas przygotowania | 25 minut | |
Porcje | 12 ciastek |
Wartości odżywcze/ 1 ciastko | ||
Kalorie | 29 Kcal | |
Węglowodany | 4 g | |
Błonnik | 1 g | |
Białko | 2 g | |
Tłuszcz | 1 g |