
Marchewkowo-pietruszkowe „spaghetti” z pesto z bazylii
Naszła Cię ochota na coś szybkiego, zdrowego i smacznego, ale nie masz już w szafce żadnych makaronowych przysmaków? Dzięki moim przepisom nauczysz się nie tylko, jak gotować zdrowo, ale także jak wykorzystywać dostępne składniki, żeby móc realizować wszystkie kulinarne pomysły. Z pewnością znajdziesz w kuchni marchew i pietruszkę, zainspiruj się więc tym smacznym i zdrowym przepisem, który wykorzystuje właśnie te produkty.
Marchewkowo-pietruszkowy makaron z pesto z bazylii to prosta, warzywna alternatywa dla klasycznego makaronu, ponadto z pewnością docenisz ten przepis, jeśli uwielbiasz wspaniały smak pesto. Ciesz się tym pełnym składników odżywczych i naprawdę zdrowym, warzywnym spaghetti.
Pesto z bazylii to nieodłączny element włoskiej kuchni — Włosi już dobrze wiedzą dlaczego. Swój niesamowity smak zawdzięcza niezastąpionym i zdrowym składnikom, takim jak oliwa z oliwek, bazylia, orzechy włoskie (wspomagające trawienie i odżywiające organizm), czosnek i parmezan. Kiedy piszę o tym połączeniu smaków, aż mi cieknie ślinka.
Ten niskowęglowodanowy makaron warzywny z pesto z bazylii można docenić także na diecie i wzbogacić ten przysmak szynką, tuńczykiem lub tartym serem. To świetny i prosty obiad warzywny, popołudniowa przekąska lub lunch. Do pocięcia warzyw na kształt makaronu spaghetti polecam wykorzystać spiralizer.
Składniki
- 500g marchewek
- 250g pietruszki
- 100g sera (opcjonalnie)
- Pesto:
- 2 ząbki czosnku
- ¼ szklanki orzechów włoskich (polecam te)
- 2 szklanki świeżej bazylii
- ½ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (polecam tę)
- ½ szklanki startego parmezanu
- sól morska i czarny pieprz (do smaku)
Przygotowanie
- Używając tarki lub obieraczki zetrzyj marchewki i pietruszki na „spaghetti”.
- W blenderze wymieszaj wszystkie pozostałe składniki (oprócz pieprzu i soli), aż uzyskasz gładką masę.
- Dopraw mieszankę solą i pieprzem do smaku.
- Wymieszaj pesto z przygotowanymi wcześniej warzywami, posyp startym serem i podaj.
- Przechowuj pozostałą część pesto w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Czas przygotowania | 15 minut | |
Porcje | 4 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 445 Kcal | |
Węglowodany | 10 g | |
Błonnik | 6 g | |
Białko | 10 g | |
Tłuszcz | 40 g |