Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Marchewkowo-pietruszkowe „spaghetti” z pesto z bazylii

Marchewkowo-pietruszkowe „spaghetti” z pesto z bazylii

Naszła Cię ochota na coś szybkiego, zdrowego i smacznego, ale nie masz już w szafce żadnych makaronowych przysmaków? Dzięki moim przepisom nauczysz się nie tylko, jak gotować zdrowo, ale także jak wykorzystywać dostępne składniki, żeby móc realizować wszystkie kulinarne pomysły. Z pewnością znajdziesz w kuchni marchew i pietruszkę, zainspiruj się więc tym smacznym i zdrowym przepisem, który wykorzystuje właśnie te produkty.

Marchewkowo-pietruszkowy makaron z pesto z bazylii to prosta, warzywna alternatywa dla klasycznego makaronu, ponadto z pewnością docenisz ten przepis, jeśli uwielbiasz wspaniały smak pesto. Ciesz się tym pełnym składników odżywczych i naprawdę zdrowym, warzywnym spaghetti.

Pesto z bazylii to nieodłączny element włoskiej kuchni — Włosi już dobrze wiedzą dlaczego. Swój niesamowity smak zawdzięcza niezastąpionym i zdrowym składnikom, takim jak oliwa z oliwek, bazylia, orzechy włoskie (wspomagające trawienie i odżywiające organizm), czosnek i parmezan. Kiedy piszę o tym połączeniu smaków, aż mi cieknie ślinka.

Ten niskowęglowodanowy makaron warzywny z pesto z bazylii można docenić także na diecie i wzbogacić ten przysmak szynką, tuńczykiem lub tartym serem. To świetny i prosty obiad warzywny, popołudniowa przekąska lub lunch. Do pocięcia warzyw na kształt makaronu spaghetti polecam wykorzystać spiralizer.

Składniki

  • 500g marchewek
  • 250g pietruszki
  • 100g sera (opcjonalnie)
  • Pesto:
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki orzechów włoskich (polecam te)
  • 2 szklanki świeżej bazylii
  • ½ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (polecam tę)
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • sól morska i czarny pieprz (do smaku)

Przygotowanie

  1. Używając tarki lub obieraczki zetrzyj marchewki i pietruszki na „spaghetti”.
  2. W blenderze wymieszaj wszystkie pozostałe składniki (oprócz pieprzu i soli), aż uzyskasz gładką masę.
  3. Dopraw mieszankę solą i pieprzem do smaku.
  4. Wymieszaj pesto z przygotowanymi wcześniej warzywami, posyp startym serem i podaj.
  5. Przechowuj pozostałą część pesto w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Czas przygotowania15 minut
Porcje4 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie445 Kcal
Węglowodany10 g
Błonnik6 g
Białko10 g
Tłuszcz40 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze