Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Kokosowo-kalafiorowe „risotto” bez ryżu

Kokosowo-kalafiorowe „risotto” bez ryżu

Ten przepis wymaga chwili kontemplacji, ale tylko po to, żeby zrozumieć, że połączenie kokosa i kalafiora naprawdę jest możliwe. Wypróbuj to egzotyczne, ale bardzo zdrowe i pyszne kokosowo-kalafiorowe risotto bez ryżu, odpowiednie także dla wegan.

Nie każdy ryż jest tak naprawdę ryżem. Chociaż ten przepis przypomina risotto, jest jednak zupełnie wolny od niepotrzebnych węglowodanów, więc Twoja szczupła figura z pewnością na nim nie ucierpi — wręcz przeciwnie, zapewni sobie składniki odżywcze i niezbędne witaminy.

Kalafior wspomaga trawienie i, poza zawartością witamin, minerałów i antyoksydantów, pomaga również w profilaktyce raka jelita grubego. Przyczynia się także do poprawy stanu ścięgien i stawów, spowalnia utratę włosów, wzmacnia paznokcie, leczy stany zapalne skóry, wspomaga system odpornościowy, pomaga zapobiegać infekcjom i, dodatkowo, obniża ciśnienie krwi. Tak wiele korzyści zdrowotnych w jednej pożywnej misce kokosowo-kalafiorowego risotto.

Uwielbiam kokosa i dodaję go do wielu słodkich, ale i obiadowych fit przepisów. Pozytywnie wpływa on na funkcjonowanie mózgu i wątroby oraz trawienie. Tym razem cieszę się na myśl o połączeniu go z kalafiorem i z pewnością ucieszy mnie jego delikatny smak oraz świetne efekty, jakie wywiera na mój organizm. Migdały dodają temu przepisowi charakterystycznego, wspaniałego smaku i niezbędnych składników odżywczych, a także pomagają w utracie wagi oraz chronią przed cukrzycą i chorobami serca.

To niskowęglowodanowe kokosowo-kalafiorowe risotto to lekki, pożywny, zdrowy i smaczny lunch, którego przygotowanie jest łatwe i szybkie. Dzięki niemu cały Twój dzień będzie fit.

Składniki

  • ½ główki kalafiora
  • 1 łyżka oleju kokosowego (polecam ten)
  • 1 mała cebula
  • 40g migdałów (polecam te)
  • 50g wiórków kokosowych
  • ½ szklanki mleka (kokosowego)
  • 100ml wody
  • sok z 1 limonki
  • ½ łyżeczki soli morskiej (polecam tę)
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta curry w proszku

Przygotowanie

  1. Na zwykłej patelni lub w woku podsmaż drobno pokrojoną cebulkę na rozpuszczonym oleju kokosowym.
  2. Dodaj drobno posiekanego kalafiora (przypominającego konsystencją ryż) i wymieszaj.
  3. Dodaj drobno posiekane migdały i wiórki kokosowe.
  4. Gotuj przez 5 minut, a następnie dodaj wodę, mleko (najlepiej kokosowe), sok z limonki i przyprawy.
  5. Gotuj risotto, aż kalafior wchłonie całą wodę (przez około 7 minut).
Czas przygotowania15 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie408 Kcal
Węglowodany7 g
Błonnik11 g
Białko12 g
Tłuszcz34 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze