Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Gulasz wołowy z kapustą kiszoną

Gulasz wołowy z kapustą kiszoną

Wołowina z kapustą kiszoną jest dla mnie idealnym połączeniem, a z dodatkiem suszonych śliwek to po prostu niebo w gębie. Przygotuj ten pyszny gulasz wołowy z kapustą kiszoną na lunch i zajadaj się nim razem ze mną.

Wołowina to świetne źródło białka, żelaza i cynku, zawierające mniej tłuszczu niż wieprzowina. Nie powinno jej zabraknąć w zdrowym, dietetycznym jadłospisie, przynajmniej od czasu do czasu. W moich przepisach wykorzystuję chudą wołowinę, na przykład filety, polędwiczki i ligawę. Do tego konkretnego przepisu użyłam ligawy.

Korzyści zdrowotne płynące ze spożywania kapusty kiszonej są już prawdopodobnie wszystkim znane. Gotowana kapusta kiszona łatwiej się trawi i mimo obróbki cieplnej zachowuje wystarczającą ilość błonnika, witamin i minerałów, a także pomaga tworzyć odpowiednią mikroflorę w jelitach. Jeśli jednak cierpisz na nietolerancję histaminy, uważaj, ponieważ nie jest to dla Ciebie najlepszy wybór.

Ten przepis oferuje także dobre wartości odżywcze, a jedna jego porcja zawiera jedynie 290 kcal i aż 31g białka. Można go podawać osobno, ale także z pełnoziarnistym pieczywem, domowymi pełnoziarnistymi pierogami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Świetny pomysł na zdrowy weekendowy lunch, prawda?

Składniki

  • 500g wołowiny
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 800-900g kapusty kiszonej
  • 2 łyżki oleju z awokado lub oleju kokosowego (polecam ten)
  • 50g suszonych śliwek
  • 250g grzybów (opcjonalnie)
  • 2 łyżki czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1-2 łyżeczki soli morskiej
  • woda

Przygotowanie

  1. W większym garnku podsmaż delikatnie drobno posiekaną cebulę i czosnek na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju.
  2. Kiedy cebula się zacznie brązowieć, dodaj wołowinę pokrojoną w kostkę i zamieszaj.
  3. Dodaj przyprawy i sól. Smaż przez około 5 minut.
  4. Następnie dodaj 300ml wody, pokrojone śliwki, umytą kapustę kiszoną i, jeśli chcesz, pokrojone grzyby.
  5. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, przykryj garnek i gotuj przez 30 do 40 minut.
  6. Sprawdzaj i mieszaj co jakiś czas. Jeśli trzeba, dodaj trochę wody, żeby mięso i kapusta się nie przypaliły.
  7. Podaj mięso z samą kapustą kiszoną lub z upieczonym pełnoziarnistym chlebem posmarowanym czosnkiem albo innym dodatkiem.
Czas przygotowania50 minut
Porcje4 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie290 Kcal
Węglowodany10 g
Błonnik6 g
Białko31 g
Tłuszcz12 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze