
Gulasz wołowy z kapustą kiszoną
Wołowina z kapustą kiszoną jest dla mnie idealnym połączeniem, a z dodatkiem suszonych śliwek to po prostu niebo w gębie. Przygotuj ten pyszny gulasz wołowy z kapustą kiszoną na lunch i zajadaj się nim razem ze mną.
Wołowina to świetne źródło białka, żelaza i cynku, zawierające mniej tłuszczu niż wieprzowina. Nie powinno jej zabraknąć w zdrowym, dietetycznym jadłospisie, przynajmniej od czasu do czasu. W moich przepisach wykorzystuję chudą wołowinę, na przykład filety, polędwiczki i ligawę. Do tego konkretnego przepisu użyłam ligawy.
Korzyści zdrowotne płynące ze spożywania kapusty kiszonej są już prawdopodobnie wszystkim znane. Gotowana kapusta kiszona łatwiej się trawi i mimo obróbki cieplnej zachowuje wystarczającą ilość błonnika, witamin i minerałów, a także pomaga tworzyć odpowiednią mikroflorę w jelitach. Jeśli jednak cierpisz na nietolerancję histaminy, uważaj, ponieważ nie jest to dla Ciebie najlepszy wybór.
Ten przepis oferuje także dobre wartości odżywcze, a jedna jego porcja zawiera jedynie 290 kcal i aż 31g białka. Można go podawać osobno, ale także z pełnoziarnistym pieczywem, domowymi pełnoziarnistymi pierogami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Świetny pomysł na zdrowy weekendowy lunch, prawda?
Składniki
- 500g wołowiny
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 800-900g kapusty kiszonej
- 2 łyżki oleju z awokado lub oleju kokosowego (polecam ten)
- 50g suszonych śliwek
- 250g grzybów (opcjonalnie)
- 2 łyżki czerwonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka kminku
- 1-2 łyżeczki soli morskiej
- woda
Przygotowanie
- W większym garnku podsmaż delikatnie drobno posiekaną cebulę i czosnek na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju.
- Kiedy cebula się zacznie brązowieć, dodaj wołowinę pokrojoną w kostkę i zamieszaj.
- Dodaj przyprawy i sól. Smaż przez około 5 minut.
- Następnie dodaj 300ml wody, pokrojone śliwki, umytą kapustę kiszoną i, jeśli chcesz, pokrojone grzyby.
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, przykryj garnek i gotuj przez 30 do 40 minut.
- Sprawdzaj i mieszaj co jakiś czas. Jeśli trzeba, dodaj trochę wody, żeby mięso i kapusta się nie przypaliły.
- Podaj mięso z samą kapustą kiszoną lub z upieczonym pełnoziarnistym chlebem posmarowanym czosnkiem albo innym dodatkiem.
Czas przygotowania | 50 minut | |
Porcje | 4 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 290 Kcal | |
Węglowodany | 10 g | |
Błonnik | 6 g | |
Białko | 31 g | |
Tłuszcz | 12 g |