
Gęsta zupa fasolowa ze słodkimi ziemniakami
Wspaniały przepis na zdrową, gęstą zupę fasolową ze słodkimi ziemniakami, którą można również podawać jako danie główne. W pełni Cię nasyci i zapewni dużo błonnika, witamin i minerałów w Twoim menu. Z pewnością pokochasz smak tej zdrowej zupy fasolowej.
Lubię słodkie ziemniaki nie tylko ze względu na ich walory zdrowotne, ale przede wszystkim ze względu na niezastąpiony smak potraw z ich dodatkiem - są doskonałe zarówno na ostro jak i na słodko. Wraz z marchewką nadają zupie lekko słodki smak, któremu w połączeniu z fasolą nie można się oprzeć. Słodkie ziemniaki pokrojone na małe kawałeczki pięknie się w zupie rozgotują i nadadzą jej gęstą i kremową konsystencję, bez potrzeby używania blendera. Zupa jest bogata w błonnik, witaminę A, C i żelazo. Kolejne atuty przepisu to wysoka zawartość białka i niska zawartość tłuszczu. Jeśli nie lubisz słodkich ziemniaków, możesz również przygotować zupę z klasycznymi ziemniakami, ale zdecydowanie polecam spróbować jej właśnie z ziemniakami słodkimi.
Takie ciepłe i gęste zupy są szczególnie wspaniałym daniem w chłodne jesienne dni. Osobiście podaję zupę fasolową posypaną tartym serem, ale weganie mogą go pominąć.
Ta prosta i zdrowa zupa ze słodkich ziemniaków i fasoli jest zdecydowanie warta wypróbowania.
Składniki
- 500 g słodkich ziemniaków
- 200 g suchej czerwonej fasoli
- 200 g marchwi
- 2 łodygi selera
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (polecam ten)
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego majeranku
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Przygotowanie
- Namocz fasolę w wodzie przez noc. Przepłucz ją przed gotowaniem.
- Obierz słodkie ziemniaki. Połowę z nich pokrój w drobną kostkę, a drugą połowę na większe kawałki.
- W dużym garnku rozpuść łyżeczkę oleju i lekko podsmaż drobno pokrojoną cebulę.
- Dodaj fasolę, pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną marchewkę, łodygi selera i zalej wszystko wodą. Poziom wody powinien wynosić około 2 cm powyżej składników w garnku.
- Dopraw zupę solą i przyprawami i gotuj pod przykryciem przez 30-40 minut.
- Tuż przed końcem gotowania dodaj zmiażdżone ząbki czosnku, zamieszaj kilka razy, aby rozgotowane ziemniaki zagęściły zupę i podawaj gotowe danie na ciepło.
Czas przygotowania | 50 minut | |
Porcje | 4 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 292 Kcal | |
Węglowodany | 49 g | |
Błonnik | 16 g | |
Białko | 15 g | |
Tłuszcz | 1 g |