Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Gęsta zupa fasolowa ze słodkimi ziemniakami

Gęsta zupa fasolowa ze słodkimi ziemniakami

Wspaniały przepis na zdrową, gęstą zupę fasolową ze słodkimi ziemniakami, którą można również podawać jako danie główne. W pełni Cię nasyci i zapewni dużo błonnika, witamin i minerałów w Twoim menu. Z pewnością pokochasz smak tej zdrowej zupy fasolowej.

Lubię słodkie ziemniaki nie tylko ze względu na ich walory zdrowotne, ale przede wszystkim ze względu na niezastąpiony smak potraw z ich dodatkiem - są doskonałe zarówno na ostro jak i na słodko. Wraz z marchewką nadają zupie lekko słodki smak, któremu w połączeniu z fasolą nie można się oprzeć. Słodkie ziemniaki pokrojone na małe kawałeczki pięknie się w zupie rozgotują i nadadzą jej gęstą i kremową konsystencję, bez potrzeby używania blendera. Zupa jest bogata w błonnik, witaminę A, C i żelazo. Kolejne atuty przepisu to wysoka zawartość białka i niska zawartość tłuszczu. Jeśli nie lubisz słodkich ziemniaków, możesz również przygotować zupę z klasycznymi ziemniakami, ale zdecydowanie polecam spróbować jej właśnie z ziemniakami słodkimi.

Takie ciepłe i gęste zupy są szczególnie wspaniałym daniem w chłodne jesienne dni. Osobiście podaję zupę fasolową posypaną tartym serem, ale weganie mogą go pominąć.

Ta prosta i zdrowa zupa ze słodkich ziemniaków i fasoli jest zdecydowanie warta wypróbowania.

Składniki

  • 500 g słodkich ziemniaków
  • 200 g suchej czerwonej fasoli
  • 200 g marchwi
  • 2 łodygi selera
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (polecam ten)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Przygotowanie

  1. Namocz fasolę w wodzie przez noc. Przepłucz ją przed gotowaniem.
  2. Obierz słodkie ziemniaki. Połowę z nich pokrój w drobną kostkę, a drugą połowę na większe kawałki.
  3. W dużym garnku rozpuść łyżeczkę oleju i lekko podsmaż drobno pokrojoną cebulę.
  4. Dodaj fasolę, pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną marchewkę, łodygi selera i zalej wszystko wodą. Poziom wody powinien wynosić około 2 cm powyżej składników w garnku.
  5. Dopraw zupę solą i przyprawami i gotuj pod przykryciem przez 30-40 minut.
  6. Tuż przed końcem gotowania dodaj zmiażdżone ząbki czosnku, zamieszaj kilka razy, aby rozgotowane ziemniaki zagęściły zupę i podawaj gotowe danie na ciepło.
Czas przygotowania50 minut
Porcje4 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie292 Kcal
Węglowodany49 g
Błonnik16 g
Białko15 g
Tłuszcz1 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze