
Egzotyczne piersi z kurczaka w sosie mango-kokosowym z kaszą jaglaną
Te pyszne egzotyczne piersi z kurczaka w sosie mango-kokosowym z kaszą jaglaną na pewno poprawią Ci nastrój i zachwycą Twoje kubki smakowe. To zdrowe i lekkie danie, które jest łatwe w przygotowaniu, składniki znajdziesz w każdym sklepie, a smak jest zachwycający.
Jeżeli chcesz, aby potrawa była bardziej słodka i egzotyczna polecam użycie dwóch mango. Jeżeli wystarczy Ci subtelny smak, użyj jednego mango. Polecam też podać kurczaka z naturalnie bezglutenową kaszą jaglaną, ale będzie też pyszny z kuskusem, makaronem czy brązowym ryżem. Możesz też dodać rodzynki! Ja je uwielbiam.
Ten wysokobiałkowy posiłek jest idealny na niezwykły obiad, którym zaskoczysz rodzinę. Orzeźwiający sos z mango i kokosa przypomni Ci o egzotycznych wakacjach. Jeżeli użyjesz kaszy jaglanej lub ryżu, danie będzie bezglutenowe. W potrawie nie ma też jajek ani mleka zwierzęcego, więc niemal wszystkie osoby z alergiami pokarmowymi będą mogły się nią rozkoszować. Te zdrowe piersi z kurczaka w sosie mango-kokosowym zawsze podbijają serca dzieci dzięki swojemu słodkiemu smakowi i aromatowi. Przygotuj ten pyszny i odżywczy obiad, a na pewno wyliżą talerze do czysta.
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 1-2 mango
- 450 ml pełnotłustego mleka kokosowego (w puszce)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju kokosowego (polecam ten)
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
- rodzynki (opcjonalnie)
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- sól morska
- mielony czarny pieprz
- czosnek granulowany
Przygotowanie
- W garnku wymieszaj kaszę jaglaną z przyprawami i solą, zalej dwiema szklankami wody i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut.
- W głębokiej patelni lub woku rozgrzej łyżkę oleju kokosowego i lekko podsmaż cebulę.
- Dodaj zmiażdżony czosnek, kurkumę, sól, mielony czarny pieprz, drobno pokrojone mango, ocet i mleko kokosowe.
- Gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
- Następnie zmiksuj wszystko na gładki sos za pomocą blendera ręcznego.
- Dodaj do sosu umyte i pokrojone na małe kawałki piersi kurczaka i, mieszając od czasu do czasu, duś przez 15-20 minut do zarumienienia.
- Dodaj do sosu pietruszkę.
- Podawaj kurczaka w sosie z ugotowaną kaszą jaglaną lub inną przystawką.
Czas przygotowania | 50 minut | |
Porcje | 4 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 445 Kcal | |
Węglowodany | 22 g | |
Błonnik | 2 g | |
Białko | 32 g | |
Tłuszcz | 24 g |