
Dyniowe gnocchi z kurczakiem w sosie serowym
Spróbuj tych pysznych kawałków kurczaka z dyniowymi gnocchi i prostym sosem serowym. Ich przygotowanie powinno Ci zająć mniej niż 35 minut. W rezultacie otrzymasz smaczny, zdrowy i zbilansowany odżywczo posiłek.
Jeśli nie możesz nigdzie znaleźć dyni, możesz także przygotować te gnocchi ze słodkich ziemniaków. Mąka z ciecierzycy nadaje im lekko orzechowy smak, a także wzbogaca je w białko i błonnik. Jeśli jednak wolisz zamienić mąkę z ciecierzycy na coś innego, możesz także użyć mąki pełnoziarnistej. Dodatkiem do tej potrawy jest prosty sos serowy z papryką, który przygotujesz z zaledwie 3 składników.
Te smaczne dyniowe gnocchi (kopytka) są bezmączne i bezjajeczne, więc mogą się nimi także cieszyć osoby z celiakią i uczuleniem na jajka. Mają wspaniały, słodki smak, który dobrze komponuje się zarówno ze słonymi, jak i słodkimi potrawami. Możesz je podawać z mięsem i sosem, bez dodatków lub posypane kruszonymi orzechami, z sosem pomidorowym, żurawinowym lub śmietaną.
Składniki
- 400g piersi z kurczaka
- przyprawy (do smaku)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (polecam ten)
- Gnocchi:
- 200g purée z dyni (lub słodkie purée ziemniaczane)
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (polecam to)
- ¼ łyżeczki soli morskiej (polecam tę)
- szczypta mielonego pieprzu
- Sos:
- ½ szklanki mleka
- 1 szklanka tartego sera
- ½ łyżeczki czerwonej papryki
Przygotowanie
- W misce wymieszaj razem wszystkie składniki na gnocchi.
- Jeśli ciasto za bardzo się klei, dodaj trochę więcej mąki z ciecierzycy.
- Odstaw ciasto na 5 minut, a następnie uformuj z niego długie, cienkie wałki i pokrój je na małe kawałki.
- Włóż gnocchi do wrzącej wody.
- Gnocchi będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.
- Odsącz ugotowane gnocchi i podsmaż je na odrobinie oleju kokosowego na patelni, aż się zabrązowią.
- Umyj piersi z kurczaka, pokrój na kawałki i grilluj na patelni, aż będą lekko przypieczone.
- Dodaj przyprawy do smaku (mieszankę do steków lub pieprz z solą morską).
- Przygotowanie sosu jest bardzo łatwe – wymieszaj w garnku mleko, tarty ser i czerwoną paprykę.
- Gotuj sos, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje.
Czas przygotowania | 35 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 635 Kcal | |
Węglowodany | 30 g | |
Błonnik | 10 g | |
Białko | 74 g | |
Tłuszcz | 18 g |