Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Dietetyczne tiramisu

Dietetyczne tiramisu

Zdrowe dietetyczne tiramisu z mniejszą zawartością kalorii i tłuszczu na doskonałym biszkopcie przygotowanym z mąki owsianej i migdałowej. Ma wspaniały smak i na pewno nie będziesz mieć wyrzutów sumienia, gdy go zjesz!

Nie znam nikogo, kto nie lubiłby tiramisu. Ja je uwielbiam i mogłabym zjeść całą blachę na raz... chociaż pewnie nie powinnam się tym chwalić :) Ale właśnie dlatego wymyśliłam przepis na dietetyczne i zdrowe tiramisu, które jest bogate w składniki odżywcze i pozwala rozkoszować się większą porcją.

Moje dietetyczne tiramisu nie zawiera mąki i nie znajdziesz w nim serka mascarpone, który często jest wykorzystywany w tym włoskim deserze. Mimo to smakuje przepysznie. Mascarpone zamieniłam na jogurt grecki o niskiej zawartości tłuszczu, który nadal jest kremowy i ma dużo białka. Biszkopt wykonany jest z płatków owsianych i migdałów, które są bogate w błonnik, witaminy oraz minerały. Zamiast oleju w biszkopcie użyłam musu jabłkowego. Jeśli jeszcze bardziej chcesz obniżyć ilość węglowodanów i kalorii w deserze, możesz dodać o połowę mniej słodzika, niż podano w przepisie i dodać szczyptę stewii lub posłodzić tiramisu ksylitolem.

Nie czekaj ani chwili i wypróbuj ten prosty przepis na zdrowe, dietetyczne tiramisu.

1 szklanka = 250 ml

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych (polecam te)
  • 3/4 szklanki migdałów (polecam te)
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego/miodu/syropu klonowego/ksylitolu (polecam ten)
  • 80 g musu jabłkowego
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • na krem:
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki miodu (lub innego słodzika)
  • 1 mała, mocna kawa
  • kakao/karob (do oprószenia) (polecam to)

Przygotowanie

  1. W blenderze zmiksuj migdały i płatki owsiane na drobną mąkę.
  2. Dodaj do niej resztę suchych składników, a następnie pozostałe składniki.
  3. Przelej masę do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (około 20 x 20 cm) i piecz w piekarniku przez 20 minut w 180°C, aż biszkopt się zarumieni.
  4. Po upieczeniu wystudź ciasto.
  5. W międzyczasie w misce wymieszaj jogurt grecki z 3 łyżkami miodu i ekstraktem z wanilii.
  6. Spróbuj kremu i, jeżeli nie jest wystarczająco słodki, dodaj jeszcze jedną łyżkę słodzika lub stewii.
  7. Możesz pokroić wystudzony biszkopt na mniejsze kawałki lub przeciąć go na pół.
  8. Umieść część biszkoptu w foremce (takiej samej wielkości lub mniejszej), skrop zaparzoną kawą i posmaruj warstwą kremu.
  9. Powtarzaj ten proces, aż zużyjesz cały biszkopt i krem.
  10. Na koniec posyp tiramisu przesianym kakao w proszku lub karobem.
Czas przygotowania35 minut
Porcje8 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie245 Kcal
Węglowodany31 g
Błonnik3 g
Białko12 g
Tłuszcz8 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze