Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Ciasto marchewkowe z kremem z kokosa i nerkowców (bezglutenowe, bezcukrowe)

Ciasto marchewkowe z kremem z kokosa i nerkowców (bezglutenowe, bezcukrowe)

Czy istnieje ciasto, które pozwoli Ci zatracić się w słodkościach bez poczucia winy? Tak, właśnie je znalazłeś. Wypróbuj to wspaniałe i oryginalne, zdrowe ciasto marchewkowe z kremem z kokosa i orzechów nerkowca, które smakuje po prostu nieziemsko, a w dodatku nie zawiera żadnej mąki ani dodatkowych cukrów.

Ten deser kryje w sobie idealną harmonię niezwykłego smaku i zdrowych składników. Ciasto marchewkowe z kremem z kokosa i nerkowców to delikatne i dość wartościowe odżywczo ciasto, z miłą nutą orzechowo-kokosową. Łączy świeżą marchewkę, słodkiego kokosa, zdrowe orzechy oraz owoce w formie winogron, bananów i jabłek — wszystko zależy od Twojego smaku i preferencji.

To zdrowe wegańskie ciasto marchewkowe bez mąki, cukru i słodzików, które wspaniale działa na Twój układ pokarmowy. Zawiera niezbędną dawkę białka, błonnika, zdrowych tłuszczów, mikroelementów i, z drugiej strony, niewiele naturalnych cukrów. Możesz podać je swoim znajomym, a z pewnością nie będą narzekać, że chcesz zaszkodzić ich szczupłej sylwetce. I nie martw się, smak marchewki w połączeniu z kremem z kokosa i nerkowców jest naprawdę wspaniały. To zdrowe ciasto marchewkowe jest stworzone na niedzielne popołudnia.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 ½ szklanki płatków owsianych (polecam te)
  • 400g marchwi
  • 200g winogron (lub bananów, jabłek)
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki orzechów (włoskich lub pekan) (polecam te)
  • szczypta cynamonu
  • ½ szklanki daktyli lub suszonych rodzynków (opcjonalnie)
  • Krem:
  • 1 szklanka nerkowców (polecam te)
  • 6 łyżek twardego oleju kokosowego*
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju kokosowego (polecam ten)
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub laska wanilii (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. * Przez noc schłódź puszkę pełnotłustego mleka kokosowego. Użyj stwardniałej części mleka, która wytworzy się na wierzchu.
  2. Namocz nerkowce w wodzie przez co najmniej 4 godziny.
  3. W blenderze wymieszaj płatki owsiane, aż otrzymasz mąkę.
  4. Dodaj pokrojone marchewki, winogrona, wiórki kokosowe, orzechy i szczyptę cynamonu, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj.
  5. Kiedy wszystkie składniki się połączą, spróbuj, czy całość jest wystarczająco słodka. Jeśli nie, dodaj ½ szklanki daktyli lub suszone rodzynki. Wymieszaj ponownie ciasto.
  6. Przełóż je do teflonowej formy do pieczenia ciasta. Wybierz rozmiar formy w zależności od tego, jaką wysokość ciasta chcesz uzyskać — ja używam formy o średnicy 15cm. Jeśli chcesz użyć większej, np. o średnicy 25 cm, musisz podwoić ilość składników.
  7. Piecz w 190 stopniach przez 25-35 minut. Góra ciasta powinna się zazłocić.
  8. Przed wyjęciem z formy odstaw ciasto do ostygnięcia na co najmniej 10 minut, a potem ostrożnie pokrój na dwie warstwy.
  9. Żeby przygotować krem, zblenduj nerkowce, górną, twardą część mleka kokosowego, olej kokosowy i sok z cytryny.
  10. Możesz również dodać ekstrakt waniliowy lub laski wanilii.
  11. Kiedy krem będzie gładki, rozsmaruj połowę między dwoma warstwami ciasta, a resztę użyj do pokrycia wierzchu i boków ciasta.
  12. Przed podaniem wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 8 godzin.
Czas przygotowania45 minut
Porcje6 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie400 Kcal
Węglowodany22 g
Błonnik4 g
Białko8 g
Tłuszcz29 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze