Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Ciasto kakaowo-buraczane (bezglutenowe)

Ciasto kakaowo-buraczane (bezglutenowe)

Delikatne, miękkie ciasto kakaowo-buraczane — bez mąki, z minimalną ilością tłuszczu i słodzika. Buraki nadają temu ciastu piękny czerwony kolor, ale nie poczujesz w nim ich smaku. Ciasto ma średnio gęstą konsystencję i dobrze komponuje się z polewą twarogową i owocami.

Ciasta buraczane zyskują ostatnio na popularności. Nic w tym dziwnego, w końcu są pyszne i soczyste. Mój ulubiony przepis na ciasto buraczane to to delikatne, miękkie i oczywiście zdrowe ciasto kakaowo-buraczane — bez mąki, z minimalną ilością tłuszczu i słodzika.

Buraki nadają temu ciastu piękny czerwony kolor, ale nie poczujesz w nim ich smaku. Zamiast mąki główną rolę w tym przepisie odgrywa kakao, które z łatwością ją zastępuje i gwarantuje, że to ciasto będzie całkowicie bezglutenowe. Otrzymany dzięki temu smak czekolady sprawi, że się w nim zakochasz. Pół szklanki kakao w tym przepisie to ok. 45g. Pyszny smak ciasta zapewni także aromatyczny cynamon z przyprawą imbirową.

To ciasto jest niezwykle łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Jest także dość bogate w białko i błonnik. Pieczone ciasto ma średnio gęstą konsystencję i dobrze komponuje się z polewą twarogową i owocami, możesz także posypać je orzechami pekan lub ziarnami kakaowca. Przygotuj to fit ciasto buraczane i rozwesel swoje kubki smakowe.

Składniki

  • Ciasto:
  • 450-500g buraków
  • 4 jajka
  • 1 duży banan (lub 2 małe)
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki kakao
  • 4-5 łyżek miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego) (polecam ten)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • Polewa:
  • 150g miękkiego twarogu
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki miodu
  • truskawki, maliny lub jagody
  • orzechy lub ziarna kakaowca (opcjonalnie) (polecam te)

Przygotowanie

  1. Obierz i drobno zetrzyj buraki.
  2. Następnie umieść buraki i wybrany płynny słodzik w garnku i gotuj na dużym ogniu, aż buraki puszczą sok i zaczną się gotować.
  3. Kiedy zaczną wrzeć, przykryj garnek i gotuj buraki przez kolejne 20 do 30 minut na małym ogniu.
  4. Co jakiś czas sprawdzaj i mieszaj, żeby się nie przypaliły.
  5. Kiedy buraki będą już gotowe, włóż je do blendera razem z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszaj.
  6. Otrzymasz cienkie ciasto. Przełóż je do dużej brytfanki (lub innej formy do ciasta).
  7. Jeśli zdecydujesz się użyć jedynie połowy ilości wymienionych składników, możesz upiec je formie do pieczenia chleba. Podczas pieczenia ciasto dużo nie urośnie.
  8. Piecz je w 180 stopniach przez 30 do 35 minut.
  9. Wymieszaj twaróg, jogurt i słodzik.
  10. Kiedy ciasto już ostygnie, pokryj je polewą z twarogu i udekoruj wybranymi owocami. Jeśli chcesz, możesz także posypać je orzechami i ziarnami kakaowca.
  11. Ciasto jest od razu gotowe do zjedzenia, ale najlepiej smakuje po co najmniej 5 godzinach w lodówce.
Czas przygotowania60 minut
Porcje12 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie134 Kcal
Węglowodany18 g
Błonnik3 g
Białko7 g
Tłuszcz5 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze