Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Według dania
Według preferencji
Alergeny
według składnika
Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowy chleb owsiany (bez mąki)

Zdrowy chleb owsiany (bez mąki)

Bardzo smaczny i zdrowy chleb owsiany z nasionami, który nie zawiera mąki ani jajek i dostarcza organizmowi odpowiednich ilości błonnika, białka, zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. Jeśli chcesz przygotować go na słodko, polecam dodanie 2 łyżek miodu lub syropu klonowego do ciasta. Ten fantastyczny i bogaty w składniki odżywcze chleb doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sałatkami, domowymi smarowidłami, puree z awokado, serem lub oliwkami. Jeśli lubisz taki rodzaj chleba, koniecznie spróbuj tego przepisu.

Aby przygotować chleb, potrzebna Ci będzie tylko jedna miska, w której wymieszasz wszystkie składniki. Możesz również dodać do niego swoje ulubione nasiona, na przykład nasiona dyni lub niewielką ilość nasion sezamu (sezam ma silny smak i zapach, dlatego dodawaj go tylko w niewielkiej ilości). W przypadku wersji słodkiej można również dodać trochę suszonych owoców lub posiekanych orzechów. Pamiętaj o odstawieniu ciasta na godzinę przed pieczeniem. Wszystkie składniki muszą mocno przesiąknąć wodą i olejem kokosowym, aby się dobrze ze sobą połączyły - ten proces zapewni, że chleb po upieczeniu nie będzie się rozpadał.

Polecam smarowanie kromek tego zdrowego chleba owsianego puree z awokado, pesto lub masłem. Jest pyszny :)

I pamiętaj, 1 szklanka w przepisie to objętość ok. 250 ml.

Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych (polecam te)
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki otrębów (lub płatków) owsianych
  • 60 g nasion słonecznika
  • 60 g drobno siekanych orzechów (polecam te)
  • 4 łyżki nasion lnu (polecam to)
  • 2 łyżki nasion chia (lub maku) (polecam te)
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego (polecam ten)
  • 1 łyżeczka soli morskiej

Przygotowanie

  1. Wymieszaj wszystkie składniki razem.
  2. Następnie przełóż ciasto na silikonową formę do pieczenia lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na co najmniej 1 godzinę. To bardzo ważne, bo bez tego kroku chleb może się rozpadać po upieczeniu.
  3. Następnie piecz chleb przez 40 minut w 175 stopniach Celsjusza.
  4. Wyjmij chleb z piekarnika, odwróć go na pergaminie i piecz bez przykrycia przez kolejne 15-20 minut. Upieczony chleb powinien być chrupiący i mieć złotą skórkę.
  5. Smakuje najlepiej na świeżo, następnego dnia polecam odgrzać go przed podaniem.
Czas przygotowania65 minut
Porcje12 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie160 Kcal
Węglowodany10 g
Błonnik4 g
Białko5 g
Tłuszcz11 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze