
Zdrowe pieczone kotleciki marchewkowe
Niedzielny lunch nigdy nie był szybszy, zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Zamień ubite, obtoczone w bułce tartej i smażone na tłuszczu sznycle na te zdrowe, pieczone kotleciki marchewkowe, a gwarantuję, że żaden z zaproszonych gości nie będzie narzekał. Twój brzuch również z radością Ci podziękuje.
Do przygotowania tego pysznego dania potrzebujesz tylko kilku zwykłych składników, które prawdopodobnie masz już w swojej kuchni. Marchewki i cebule wzbogacą kotleciki w witaminy, magnez, żelazo i wapń, co z pewnością doceni Twoje ciało i cały Twój organizm. Dodając czosnek, zwiększysz ich antybakteryjne i antywirusowe działanie, więc jeśli go lubisz, z pewnością nie musisz go żałować. Jajko zagęści konsystencję kotlecików, a do tego zapewni Ci niezbędną dawkę białka. Te zdrowe kotleciki są niskotłuszczowe i można je przygotować bez glutenu, używając mąki z ciecierzycy lub owsianej.
Zamiast smażyć je na patelni, możesz wypiec te proste kotleciki marchewkowe w piekarniku. Podawaj je z sałatką warzywną lub ziemniakami, w zależności od swoich preferencji. Możesz także podać je jako samodzielne danie z ulubionym sosem, na przykład czosnkowym lub ziołowym. Pieczone kotleciki warzywne to świetna alternatywa na smaczny lunch lub zdrową i pożywną kolację.
Składniki
- 500g marchewek
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek mąki pełnoziarnistej, owsianej lub mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka soli morskiej (polecam tę)
- 1 łyżeczka majeranku lub oregano
- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie
- Zetrzyj marchewki, dopraw je solą i ugotuj w niewielkiej ilości wody (około 5 minut).
- Odcedź ugotowane marchewki.
- Obierz i pokrój drobno cebulę, a następnie wymieszaj ją z marchewką, zgniecionymi ząbkami czosnku, przyprawami, jajkami i wybraną mąką.
- Wymieszaj dokładnie ciasto i odstaw je na 10 minut.
- Następnie uformuj z ciasta kotleciki, rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 190 stopniach przez 20 do 30 minut.
Czas przygotowania | 45 minut | |
Porcje | 8 porcji |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 52 Kcal | |
Węglowodany | 6 g | |
Błonnik | 2 g | |
Białko | 3 g | |
Tłuszcz | 1 g |