Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowe, orzeźwiające, mrożone ciasto owocowe

Zdrowe, orzeźwiające, mrożone ciasto owocowe

Jeśli marzysz o jedzeniu ciasta na śniadanie, teraz to możliwe. To orzeźwiające i zdrowe, mrożone ciasto owocowe nie zawiera żadnej mąki, dodatkowego cukru ani innych niepotrzebnych, szkodliwych substancji. Znajdziesz w nim jedynie składniki korzystne dla naszego zdrowia. W dodatku smakuje naprawdę rewelacyjnie, co najmniej tak dobrze, jak wygląda.

Spód tego fit ciasta jest zrobiony ze zblendowanych owoców, zmieszanych z łyżką oleju kokosowego. Druga warstwa składa się z mieszanki bogatych w składniki odżywcze produktów, takich jak nerkowce, migdały, daktyle i kokos. Aby zmiękczyć tę miksturę, użyłam śmietanki z mleka kokosowego i nieco twarożku. Swoim składem (poza twarożkiem) przypomina więc surowe ciasta, ale ponieważ jest mrożone, nie musisz używać tak wielu orzechów i oleju, dzięki czemu zachowuje niski poziom tłuszczu i kalorii. Jeden kawałek z 2 zawiera jedynie 185 kalorii, 13g tłuszczu i 14g węglowodanów — całkiem nieźle, jak na tak pyszne ciasto.

Jeśli chcesz dodatkowo zwiększyć zawartość białka w cieście, możesz dodać do jego owocowej warstwy porcję odżywki białkowej, najlepiej owocowej lub waniliowej.

Ponieważ to zdrowe ciasto jest mrożone, zjesz je nieco wolniej niż inne desery lub ciasta, co przemawia raczej na jego korzyść. :) Naprawdę warto wypróbować ten przepis, który szczególnie świetnie nadaje się na upalne, letnie dni.

Składniki

  • Kolorowa warstwa:
  • 2 szklanki mrożonych owoców (truskawek, czarnych jagód, jeżyn lub malin)
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 łyżka oleju kokosowego (polecam ten)
  • Wierzchnia warstwa:
  • 1 szklanka nerkowców (polecam te)
  • ½ szklanki migdałów (polecam te)
  • 1 banan
  • ½ szklanki daktyli, rodzynków lub suszonych śliwek
  • 5 łyżek utwardzonego mleka kokosowego (utwardzona warstwa tworzy się na wierzchu mleka po schłodzeniu go przez noc w lodówce)
  • 5 łyżek miękkiego twarogu lub jogurtu greckiego
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • woda, jeśli trzeba (jak najmniej)

Przygotowanie

  1. Namocz przez noc nerkowce i migdały (również daktyle, jeśli masz zamiar je wykorzystać) w wodzie.
  2. W blenderze wymieszaj wszystkie składniki na kolorową warstwę, aż się dokładnie połączą, a następnie przelej tę owocową mieszankę do brytfanny do ciasta.
  3. Umieść w zamrażalniku na 30 minut do godziny.
  4. W międzyczasie przygotuj wierzchnią warstwę.
  5. W blenderze wymieszaj wszystkie składniki na wierzchnią warstwę, aż powstanie jednolita masa.
  6. Tę mieszankę będzie trudniej zblendować, więc możesz dodać do niej trochę wody — im mniej, tym lepiej.
  7. Kiedy wierzch kolorowej warstwy stwardnieje, wyjmij brytfannę z zamrażalnika, udekoruj owocami i zalej wierzchnią warstwą.
  8. Umieść gotowe ciasto na noc w zamrażalniku.
  9. Przechowuj w lodówce przez 1 godzinę przed podaniem, żeby zmiękło.
  10. Możesz przechowywać je w lodówce nie dłużej niż pół dnia, potem zacznie się roztapiać.
  11. Przed podaniem możesz udekorować ciasto truskawkami, polać rozpuszczoną ciemną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.
Czas przygotowania20 minut
Porcje12 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie185 Kcal
Węglowodany14 g
Błonnik3 g
Białko5 g
Tłuszcz13 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze