Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowe muffiny marchewkowe (z mąki orkiszowej)

Zdrowe muffiny marchewkowe (z mąki orkiszowej)

Obiecuję, że zakochasz się w tych zdrowych muffinach marchewkowych z mąki orkiszowej już od pierwszego kęsa. Są pysznie miękkie i łatwe do przygotowania! W ich wnętrzu znajdziesz same zdrowe składniki, a także dużo błonnika.

Muffiny orkiszowe nie zawierają jajek ani laktozy - dlatego nawet osoby z alergiami będą mogły się nimi rozkoszować. A jeśli masz alergie na orzechy, to po prostu je pomiń. Większość oleju w cieście zamieniłam na mus jabłkowy, który pełni taka samą rolę, ale bez niepotrzebnie dużej ilości tłuszczu i kalorii. Przepis zawiera również nasiona chia, które pochłaniają nadmiar wody, dzięki czemu muffiny marchewkowe są niebiańsko miękkie nawet bez jajek - więc nie możesz o nich zapomnieć. Z wymienionych składników powstanie 10 dużych muffinów. Jeśli chcesz użyć np. miodu zamiast suchego słodzika, zmniejsz nieco ilość wody w przepisie. Do tych muffinów marchewkowych bez cukru użyłam cukru brzozowego (polecam ten) i były pyszne.

Koniecznie wypróbuj zdrowe muffiny marchewkowe z mąki orkiszowej, wierzę, że na stałe zagoszczą w Twojej diecie. Ten obłędny zapach cynamonu, pychota!

Składniki

  • 200 g drobnej mąki orkiszowej (lub pszennej) (polecam tę)
  • 2 średnie marchewki (drobno starte)
  • 120 g musu jabłkowego (lub jedzenia dla dzieci)
  • 80 g ksylitolu (lub cukru trzcinowego, lub kokosowego) (polecam ten)
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (polecam ten)
  • 2 łyżki nasion chia (polecam te)
  • 150 ml wody
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 opakowanie (15 g) proszku do pieczenia (polecam ten)
  • 1 łyżeczka cynamonu (polecam ten)
  • 50 g orzechów włoskich (drobno posiekanych) (polecam te)
  • szczypta soli
  • rodzynki (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. W misce połącz wszystkie suche składniki.
  2. Dodaj starte na małych oczkach marchewki i wszystkie mokre składniki.
  3. Przełóż powstałe ciasto do 9 foremek na muffiny (najlepiej silikonowych).
  4. Piecz muffiny przez 25-35 minut w 190 stopniach, w zależności of mocy piekarnika, aż nabiorą złotego koloru.
Czas przygotowania35 minut
Porcje10 muffinów
Wartości odżywcze / 1 muffin
Kalorie155 Kcal
Węglowodany21 g
Błonnik5 g
Białko5 g
Tłuszcz7 g
...
Lucia Wagner

Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!

Lucia Wagner

Komentarze