Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowe ciasto kokosowo-bananowe (bezcukrowe, bezglutenowe)

Zdrowe ciasto kokosowo-bananowe (bezcukrowe, bezglutenowe)

Bardzo lubię to zdrowe ciasto kokosowo-bananowe, ponieważ jest całkowicie bezcukrowe i bezglutenowe, mało wymagające w kwestii produktów, a do tego bardzo łatwe w przygotowaniu. Aż trudno uwierzyć, że tak smaczne i zdrowe ciasto można przyrządzić z zaledwie kilku składników.

Do przygotowania tego smakołyku potrzebujesz jedynie odpowiedniej ilości bananów, jajek, kokosa i jogurtu. Dzięki bananom i kokosowi to ciasto jest delikatnie słodkie i może się pochwalić miękką, delikatną konsystencją. Jeśli przygotowujesz je dla osób, które wolą słodkie desery, możesz dodać do niego 1-2 łyżki miodu, ale jeśli wolisz ciasta dietetyczne, nie sądzę, żeby było to konieczne.

To nie tylko zdrowy deser, ale także zdrowe śniadanie lub przekąska. Możesz również wykorzystać je jako bezglutenową bazę do ciast owocowych i innych. To bezmączne ciasto jest soczyste, gęste, bogate w potas i magnez, a ponadto świetnie zaspokaja apetyt! Jeden kawałek zawiera 140 kcal i 6g białka. Zdrowe ciasto kokosowo-bananowe można podawać samodzielnie lub z masłem orzechowym albo wysokiej jakości dżemem.

Dlaczego w swoich zdrowych przepisach używam kokosa?

Poza żelazem i magnezem, które nieczęsto spotyka się w żywności, kokos zawiera również inne ważne dla mięśni i kości minerały (np. wapń i fosfor). Spożycie kokosa pomaga zapobiegać odwapnieniu kości, osteoporozie i bólom mięśniowo-szkieletowym spowodowanym przeciążeniem lub nadwyrężeniem mięśni (szczególnie bólom pleców). Kokos wspomaga również zdrowie układu odpornościowego i układu trawienia, obniża poziom złego cholesterolu oraz stabilizuje poziom cukru we krwi. Regularne spożywanie kokosa poprawia ogólny stan zdrowia i pomaga uniknąć wielu chorób.

Składniki

  • 3 duże banany
  • 4 jajka
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 120g jogurtu naturalnego
  • migdały, wiórki kokosowe (do posypania) (polecam te)

Przygotowanie

  1. W blenderze wymieszaj banany, jajka, wiórki kokosowe i jogurt, aż uzyskasz jednolite ciasto bez grudek.
  2. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (o średnicy około 23cm).
  3. Możesz posypać ciasto drobno posiekanymi migdałami i kokosem.
  4. Piecz w 220 stopniach przez 30 minut, aż się zazłoci.
Czas przygotowania35 minut
Porcje6 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie140 Kcal
Węglowodany16 g
Błonnik2 g
Białko6 g
Tłuszcz7 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze