Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowe ciasto czekoladowo-pomarańczowe z ciecierzycy

Zdrowe ciasto czekoladowo-pomarańczowe z ciecierzycy

Z pewnością łatwo zauważyć po moich przepisach, że ciecierzyca świetnie sprawdza się jako sprytny zamiennik mąki lub tłuszczu. Spraw sobie małą przyjemność i wypróbuj zdrową ciecierzycę w formie tego wspaniałego, bezmącznego ciasta o charakterystycznym, czekoladowo-pomarańczowym smaku. Ten przepis jest naprawdę prosty i wierzę, że to zdrowe, czekoladowo-pomarańczowe ciasto z ciecierzycy z pewnością zasłuży na honorowe miejsce w Twoim menu deserowym. Nawet nie zauważysz, że w tym przepisie wykorzystałam ciecierzycę i awokado.

Ta zdrowa wersja ciasta czekoladowego jest pełna błonnika, witamin i minerałów, a do tego zawiera dużą ilość białka, mikroelementów, mało cukru, zero mąki i zero zbędnego tłuszczu. Ciasto z ciecierzycy o smaku czekoladowo-pomarańczowym jest dość niskokaloryczne i nadaje się także dla osób z celiakią. Jeśli uwielbiasz banany, mam dla Ciebie dobrą wiadomość — perfekcja czekoladowego ciasta w tym przepisie została zwieńczona zdrową i niesamowicie pyszną polewą awokado-bananową. Po prostu marzenie. Cukier trzcinowy możesz zastąpić cukrem kokosowym lub niskokalorycznym słodzikiem — ksylitolem.

Wszystkie składniki tworzą razem wspaniałą harmonię smaków i delikatną konsystencję, a połączenie awokado i kakao jest naprawdę wyśmienite i nigdy nie zawodzi. To szybki i prosty przepis na zdrowe czekoladowo-pomarańczowe ciasto z ciecierzycy, stworzone dla wszystkich miłośników czekolady, ale w zdrowszej i zbilansowanej odżywczo wersji.

Składniki

  • 2 szklanki gotowanej ciecierzycy (240g surowej)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • ½ szklanki kakao
  • 1 pomarańcza – sok i skórka
  • ¼ szklanki wody
  • 2 łyżki oleju kokosowego (polecam ten)
  • Polewa:
  • 2 banany
  • ½ awokado
  • 3 łyżki kakao
  • kawałek skórki pomarańczy

Przygotowanie

  1. Namocz ciecierzycę w wodzie przez noc, opłucz, a potem ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż zmięknie.
  2. W blenderze wymieszaj ugotowaną ciecierzycę razem z wodą, olejem kokosowym i sokiem z jednej pomarańczy, aż składniki połączą się, tworząc gładką masę.
  3. Przelej mieszankę do miski i dodaj pozostałe składniki.
  4. Przełóż ciasto do teflonowej formy (np. do ciasta) średnicy około 20 cm.
  5. Piecz ciasto przez 40–50 minut w 180 stopniach. Ciasto będzie gotowe, gdy włożony do niego patyczek wyjdzie czysty.
  6. Zblenduj na gładką masę banany, połowę awokado i kakao.
  7. Wylej polewę na ostudzone ciasto i udekoruj je kawałkami skórki pomarańczy.
  8. Włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Czas przygotowania60 minut
Porcje8 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie225 Kcal
Węglowodany38 g
Błonnik6 g
Białko7 g
Tłuszcz8 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze