
Zdrowe ciasto czekoladowo-pomarańczowe z ciecierzycy
Z pewnością łatwo zauważyć po moich przepisach, że ciecierzyca świetnie sprawdza się jako sprytny zamiennik mąki lub tłuszczu. Spraw sobie małą przyjemność i wypróbuj zdrową ciecierzycę w formie tego wspaniałego, bezmącznego ciasta o charakterystycznym, czekoladowo-pomarańczowym smaku. Ten przepis jest naprawdę prosty i wierzę, że to zdrowe, czekoladowo-pomarańczowe ciasto z ciecierzycy z pewnością zasłuży na honorowe miejsce w Twoim menu deserowym. Nawet nie zauważysz, że w tym przepisie wykorzystałam ciecierzycę i awokado.
Ta zdrowa wersja ciasta czekoladowego jest pełna błonnika, witamin i minerałów, a do tego zawiera dużą ilość białka, mikroelementów, mało cukru, zero mąki i zero zbędnego tłuszczu. Ciasto z ciecierzycy o smaku czekoladowo-pomarańczowym jest dość niskokaloryczne i nadaje się także dla osób z celiakią. Jeśli uwielbiasz banany, mam dla Ciebie dobrą wiadomość — perfekcja czekoladowego ciasta w tym przepisie została zwieńczona zdrową i niesamowicie pyszną polewą awokado-bananową. Po prostu marzenie. Cukier trzcinowy możesz zastąpić cukrem kokosowym lub niskokalorycznym słodzikiem — ksylitolem.
Wszystkie składniki tworzą razem wspaniałą harmonię smaków i delikatną konsystencję, a połączenie awokado i kakao jest naprawdę wyśmienite i nigdy nie zawodzi. To szybki i prosty przepis na zdrowe czekoladowo-pomarańczowe ciasto z ciecierzycy, stworzone dla wszystkich miłośników czekolady, ale w zdrowszej i zbilansowanej odżywczo wersji.
Składniki
- 2 szklanki gotowanej ciecierzycy (240g surowej)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- ½ szklanki kakao (polecam to)
- 1 pomarańcza – sok i skórka
- ¼ szklanki wody
- 2 łyżki oleju kokosowego (polecam ten)
- Polewa:
- 2 banany
- ½ awokado
- 3 łyżki kakao (polecam to)
- kawałek skórki pomarańczy
Przygotowanie
- Namocz ciecierzycę w wodzie przez noc, opłucz, a potem ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż zmięknie.
- W blenderze wymieszaj ugotowaną ciecierzycę razem z wodą, olejem kokosowym i sokiem z jednej pomarańczy, aż składniki połączą się, tworząc gładką masę.
- Przelej mieszankę do miski i dodaj pozostałe składniki.
- Przełóż ciasto do teflonowej formy (np. do ciasta) średnicy około 20 cm.
- Piecz ciasto przez 40–50 minut w 180 stopniach. Ciasto będzie gotowe, gdy włożony do niego patyczek wyjdzie czysty.
- Zblenduj na gładką masę banany, połowę awokado i kakao.
- Wylej polewę na ostudzone ciasto i udekoruj je kawałkami skórki pomarańczy.
- Włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Czas przygotowania | 60 minut | |
Porcje | 8 kawałków |
Wartości odżywcze/ 1 kawałek | ||
Kalorie | 225 Kcal | |
Węglowodany | 38 g | |
Błonnik | 6 g | |
Białko | 7 g | |
Tłuszcz | 8 g |