Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowa zupa z marchewkami, groszkiem i gnocchi z ciecierzycy

Zdrowa zupa z marchewkami, groszkiem i gnocchi z ciecierzycy

Pyszna, zdrowa zupa z marchewkami, groszkiem i gnocchi z ciecierzycy, którą zna chyba każdy. Czy jest coś lepszego niż ciepły rosół warzywny, zwłaszcza, gdy ma w sobie pyszne i zdrowe marchewki oraz groszek? Jako dziecko uwielbiałam tę zupę z gnocchi i do dzisiaj mi smakuje. Jednak zamieniłam tradycyjne gnocchi na zdrowszą wersję z ciecierzycy, aby moje ciało czuło się jeszcze lepiej po jej zjedzeniu.

Zupa z marchewkami i groszkiem jest prostą i zdrową zupą pełną warzyw i błonnika z pysznymi i pożywnymi gnocchi z ciecierzycy. Jakiś czas temu grały one pierwsze skrzypce w tym przepisie na gnocchi z ciecierzycy: Zdrowe gnocchi z ciecierzycy (bezglutenowe) . Mają nieco orzechowy smak i są pełne białka, witamin, minerałów i błonnika. Nie mają też glutenu, więc mogą zastąpić klasyczne gnocchi dla osób z celiakią. Kochamy je w moim domu i wierzę, że Ty również je pokochasz. Możesz przygotować więcej gnocchi, część dodać do tej pysznej zupy, a resztę podać z różnymi sosami jako główne danie.

Każdy fan zdrowego jedzenia, ale też wszystkie dzieci, polubią tę niskokaloryczną zupę. Czy znasz kogoś, kto nie lubi marchewek w zupie? Słodki smak marchewek i groszku zachwyci kubki smakowe każdego członka rodziny i sprawi, że cały dom będzie pięknie pachnieć. Smacznego.

Składniki

  • 1 kg marchwi
  • 400 g groszku
  • 1 łyżka masła (polecam tę)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • Na gnocchi:
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Umyj marchewki, obierz je i potnij w krążki.
  2. W garnku rozpuść masło, lekko podsmaż pokrojone marchewki, a następnie zalej wodą, aby wszystkie były przykryte.
  3. Posól i dopraw zupę, przykryj i gotuj przez 8 minut.
  4. Następnie dodaj groszek, gotuj kolejne 3-5 minut i zdejmij z ognia. Jeżeli chcesz, aby zupa była gęstsza, możesz użyć blendera ręcznego, aby zmiksować część warzyw.
  5. W misce wymieszaj mąkę z ciecierzycy z wodą i solą.
  6. Powstałe ciasto przeciśnij przez durszlak z dużymi dziurkami do gotującej się, osolonej wody i gotuj, aż gnocchi wypłyną na powierzchnię (ok. 3 min).
  7. Odcedź gotowe gnocchi i dodaj do zupy.
Czas przygotowania25 minut
Porcje6 porcji
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie195 Kcal
Węglowodany24 g
Błonnik9 g
Białko9 g
Tłuszcz4 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze