
Zdrowe gnocchi z ciecierzycy (bezglutenowe)
Każdego czasami nachodzi ochota na prawdziwe słowiańskie jedzenie. Gnocchi. W swojej wyobraźni już smażysz bekon na patelni i czujesz na języku wspaniały smak koziego sera. A później mówisz: tym razem mam ochotę na coś zdrowszego.
Przygotowałam dla Ciebie przepis na zdrowe, bezglutenowe gnocchi z ciecierzycy, ponieważ kocham swoich czytelników i chcę, żebyście również mogli cieszyć się tym alternatywnym, smacznym, zdrowym i prostym posiłkiem. Do przygotowania tych gnocchi potrzebujesz zaledwie 4 składników.
Ciecierzyca to prawdziwa bomba proteinowa i prawdopodobnie udało Ci się już poznać jej urok w wielu innych wariantach, np. w pastach kanapkowych lub sałatkach, które są bardzo sycące i skrywają w sobie wiele wspomagającego trawienie błonnika. Ponadto te zdrowe, bezglutenowe gnocchi z ciecierzycy dzięki swojemu głównemu składnikowi zawierają konieczną dawkę żelaza i nadają się dla osób z celiakią, ponieważ nie zawierają glutenu.
Te bezglutenowe gnocchi z ciecierzycy mają lekko orzechowy smak i w porównaniu z tradycyjnymi gnocchi zawierają o wiele więcej białka, błonnika, witamin i minerałów, a jednocześnie mniej węglowodanów. Możesz je przygotować na słono i na słodko — podając je z kozim serem, twarożkiem, serkiem wiejskim, mielonymi orzechami lub dobrej jakości marmoladą. Możesz także samodzielnie przygotować mąkę z ciecierzycy w domu, używając blendera, lub kupić ją przez Internet albo w dużym supermarkecie.
Składniki
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- ½ szklanki wody
- 1 jajko
- szczypta soli (polecam tę)
Przygotowanie
- W misce wymieszaj mąkę z ciecierzycy z wodą i jajkiem.
- Ciasto nie będzie tak zbite, jak zazwyczaj, ale to dobrze.
- Doprowadź wodę do wrzenia i dopraw ją solą.
- Połóż ciasto na desce do krojenia, umieść ją nad wrzącą wodą i używając noża, odcinaj małe kawałki, a następnie wrzucaj je do wody.
- Gotuj gnocchi, aż wypłyną na powierzchnię wody (około 2-3 minut).
- Na koniec odcedź gnocchi i podawaj je na ciepło z preferowanymi dodatkami.
Czas przygotowania | 8 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 214 Kcal | |
Węglowodany | 22 g | |
Błonnik | 5 g | |
Białko | 14 g | |
Tłuszcz | 6 g |