
Zdrowa panna cotta z mango i truskawkami
Słodka i lekka, taka właśnie jest ta zdrowa panna cotta z warstwami o smaku mango i truskawek. To deser, który zaciekawi zarówno Twoje oczy, jak i Twoje kubki smakowe. Poza tym w tej wersji zawiera tylko 200 kalorii i aż do 15g białka.
Zdrowa, fit panna cotta o smaku mango i truskawek to jeden z moich ulubionych deserów, szczególnie latem. Wierzę, że Tobie też spodoba się to połączenie pysznego, cytrynowego kremu, egzotycznego mango i truskawek, któremu po prostu nie da się oprzeć. Bazą tradycyjnej włoskiej panna cotty jest ciężka, słodka śmietanka. Możemy jednak sprytnie zastąpić ją greckim jogurtem z ricottą, pozbawiając ten przepis ogromnej ilości tłuszczu i kalorii, a jednocześnie dodając do niego solidną dawkę białka. Żeby osłodzić warstwę jogurtową, możesz użyć odrobiny miodu lub, jeśli chcesz, zastąpić go stewią i stworzyć zdrowy, całkowicie bezcukrowy deser.
Zaintryguj swoją rodzinę i znajomych tym eleganckim, a jednocześnie zdrowym fit deserem, który można przyrządzić już w 15 minut.
Składniki
- 7 truskawek
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki wody
- ⅓ mango
- 50g ricotty
- 150g jogurtu greckiego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Połącz ricottę, jogurt, słodzik i skórkę cytryny i umieść w lodówce.
- W małym garnku wymieszaj 1 łyżkę żelatyny z 2 łyżkami wody i odstaw do zagęszczenia (około 5 minut).
- Wymieszaj mango w blenderze, aż zmieni się w gładką masę.
- Po 5 minutach rozpuść żelatynę nad ogniem i dodaj zblendowane mango.
- Odstaw mieszankę do ostygnięcia.
- Żeby przygotować warstwę truskawkową, wymieszaj w blenderze truskawki z 1 łyżką żelatyny.
- Ułóż te trzy mieszanki warstwowo w szklankach i włóż do lodówki na co najmniej 5 godzin.
- Możesz także udekorować panna cottę świeżymi owocami i ziarnami kakaowca.
Czas przygotowania | 15 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 200 Kcal | |
Węglowodany | 22 g | |
Błonnik | 1 g | |
Białko | 15 g | |
Tłuszcz | 4 g |