
Zdrowa owsiana "baklava"
Owsianka w wersji deserowej? Musisz jej spróbować. Lubię przygotowywać na śniadanie różne owsianki, ale ta jest dla mnie wyjątkowa. Przypomina mi baklavę, którą uwielbiam — to wspaniałe połączenie orzechów włoskich, pistacji, miodu, skórki cytrynowej i przypraw. Powiem jedno: po prostu uwielbiam jeść zdrowe desery na śniadanie. :)
Jeśli klasyczna baklava jest dla Ciebie zbyt słodka, nie martw się — ta owsianka ma przyjemny, słodki posmak, więc możesz cieszyć się smakiem baklavy bez niepotrzebnych, ogromnych ilości miodu i cukru. W dodatku ta zdrowa owsianka jest bezmleczna i bezglutenowa.
Jeśli chcesz, możesz ją przygotować w wersji wegańskiej, na przykład z syropem klonowym zamiast miodu.
Jedna porcja tej kremowej owsianki jest naprawdę duża, pożywna i z pewnością nasyci Cię aż do południa. Sekret jej kremowej konsystencji leży w wolnym gotowaniu płatków owsianych na średnim lub słabym ogniu.
Jeśli tak jak ja uwielbiasz baklavę, z pewnością spodoba Ci się jej lżejsza, owsiana wersja. Inspiracji na zdrowe śniadaniowe owsianki nigdy za wiele, więc po wypróbowaniu tego przepisu nie zapomnij zachować go na później i daj mi znać w komentarzach, czy spodobała Ci się ta wersja.
Składniki
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka płatków owsianych (polecam te)
- 50g rodzynek
- 2-3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- ⅕ łyżeczka mieszanki przyprawy dyniowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- ¼ szklanki orzechów włoskich (polecam te)
- 30g pistacji
Przygotowanie
- Wsyp płatki owsiane do garnka z wrzącą wodą.
- Gotuj na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas.
- Kiedy prawie cała woda wsiąknie, zmniejsz ogień i gotuj płatki aż do całkowitego jej wsiąknięcia (dodatkowe 10 minut). Jeśli wolisz bardziej wilgotną owsiankę, możesz zdjąć garnek z ognia wcześniej.
- Po ugotowaniu owsianki dodaj resztę składników i posłodź miodem.
- Możesz podawać ją ciepło, ale ta owsianka świetnie smakuje także na zimno.
Czas przygotowania | 25 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 465 Kcal | |
Węglowodany | 64 g | |
Błonnik | 6 g | |
Białko | 8 g | |
Tłuszcz | 20 g |