Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Wrapy z kurczaka i warzyw z dwoma sosami

Wrapy z kurczaka i warzyw z dwoma sosami

Inspiracja na ten idealny posiłek przyszła do mnie w restauracji The Cheesecake Factory. Dietetyczne wegetariańskie wrapy z kurczakiem z dwoma sosami nadają się zarówno na codzienny obiad lub kolację, jak i jako zdrowa przystawka lub przekąska dla gości. Kolory tego zdrowego posiłku zachwycą Cię od pierwszego wejrzenia, a obiecuję, że smak jest jeszcze lepszy.

Niech nie onieśmieli Cię liczba składników potrzebnych do tego dania, każdy z nas powinien zawsze mieć je w domu, ponieważ stanowią podstawę większości posiłków. Przygotowanie tego dania jest naprawdę proste, a jego smak niesamowity. Sos z orzechów ziemnych i nerkowców świetnie smakuje razem z warzywami i kurczakiem.

Dodatkowo przepis ten zawiera mnóstwo warzyw, białka i zdrowych tłuszczów, więc każdy miłośnik zdrowej żywności może się nim cieszyć. Jeśli jeszcze nie próbowałaś połączenia masła orzechowego i kurczaka, po prostu musisz przygotować to danie. Gwarantuję Ci, że smak mile Cię zaskoczy. Te wrapy warzywno-drobiowe z dwoma sosami świetnie się sprawdzą jako pożywny obiad lub pełna białka kolacja.

Zawiń kawałki kurczaka w chrupiącą sałatę i liście kapusty, zanurz je w pysznym sosie i ciesz się tym zdrowym i pysznym posiłkiem. Uważam, że jest to świetny sposób, aby naprawdę docenić smak warzyw :)

Składniki

  • do piersi z kurczaka:
  • 300g piersi kurczaka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1 limonki
  • 1-2 łyżki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • do dekoracji:
  • 6 liści czerwonej kapusty
  • 6 liści sałaty
  • 1 marchewka
  • do sałatki ogórkowo-rzodkiewkowej:
  • 1 ogórek
  • 50 g rzodkiewek
  • 5 łyżek wody
  • 4 łyżki octu
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • szczypta soli
  • na sos z nerkowców:
  • 20 g drobno posiekanych nerkowców (polecam te)
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (polecam tę)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • na sos z orzeszków ziemnych:
  • 2 łyżki masła orzechowego (polecam to)
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka soku z limonki

Przygotowanie

  1. W dużej misce przygotuj marynatę do piersi kurczaka mieszając wodę, sos sojowy, sok z limonki, imbir i czosnek granulowany.
  2. Potnij piersi kurczaka na grube paski i zanurz w marynacie.
  3. Im dłużej będą się marynować, tym będą smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Możesz zostawić je w marynacie na noc.
  4. Następnie grilluj piersi kurczaka na patelni aż będą złote po obu stronach (ok. 7 minut).
  5. W małej misce wymieszaj wodę, ocet, miód, szczyptę soli i mielony czarny pieprz.
  6. Do małej miski dodaj drobno pokrojone ogórki i rzodkiewki. Umieść miskę w lodówce na czas przygotowywania sosów.
  7. Wymieszaj wszystkie składniki, aby przygotować sosy.
  8. Możesz też wstawić je na chwilę do lodówki, ale nie jest to konieczne.
  9. Podczas serwowania do każdego liścia kapusty włóż liść sałaty, startą marchewkę, ogórki, rzodkiewki i kawałek piersi kurczaka posmarowany sosem z nerkowców.
  10. Złóż lub zwiń nafaszerowany wrap i zanurzaj w sosach.
  11. Smacznego!
Czas przygotowania30 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie590 Kcal
Węglowodany41 g
Błonnik5 g
Białko45 g
Tłuszcz27 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze