
Włoski gulasz wołowy
Tak, Twoje oczy Cię nie mylą. Włosi też mają swój gulasz, którego i Ty możesz teraz spróbować. Ten przepis na włoski gulasz wołowy jest prosty, zdrowy i stworzony dla wszystkich miłośników mięsa.
Włoski gulasz wołowy jest pełen wartości odżywczych, bogaty w białko, witaminę E i B12, cynk, żelazo i selen, a w dodatku zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Jedząc wołowinę możesz naturalnie zwiększyć swoją masę mięśniową, więc pora na ćwiczenia! Ponadto wołowina jest łatwiejsza do strawienia niż wieprzowina i pełno w niej zdrowych substancji odżywczych, które z pewnością doceni Twój organizm. Dobrze od czasu do czasu włączyć czerwone mięso do jadłospisu, na przykład w formie tego pysznego posiłku. Przecier pomidorowy dodaje mu soczystości i nieco go osładza, a odpowiednie połączenie przypraw nadaje charakterystyczny smak mięsu, które dosłownie rozpływa się na języku.
Możesz cieszyć się tym przepisem na włoski gulasz w ramach sycącego i pożywnego lunchu lub obiadu. To smaczne i zdrowe danie wołowe o wysokiej zawartości białka (aż do 49g białka i tylko 3g węglowodanów w porcji), które jest jednocześnie bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealnie komponuje się z warzywami, gnocchi z ciecierzycy, pełnoziarnistym makaronem lub ryżem. Żeby stworzyć odpowiednią, włoską atmosferę, możesz posypać go tartym serem. Buon apetito!
Składniki
- 400g wołowiny
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju kokosowego (polecam ten)
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 łyżeczka soli morskiej (polecam tę)
- ½ łyżeczka mielonego pieprzu
- ⅓ łyżeczki kminku
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
- 700ml wody
- tarty ser do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Podsmaż drobno posiekaną cebulę na jednej łyżce oleju, aż się zazłoci, a następnie dodaj mięso pokrojone w kostkę.
- Wymieszaj, dodaj przyprawy, sól i 700ml wody, a następnie gotuj przez 40 minut na średnim ogniu, co jakiś czas ponownie mieszając.
- Dodaj 3-4 łyżki przecieru pomidorowego, zmiażdżonego czosnku i, jeśli trzeba, trochę więcej wody.
- Gotuj mięso jeszcze przez 10 minut.
- Możesz posypać gotowy gulasz tartym serem, a jako dodatek podać gnocchi z ciecierzycy, brązowy ryż, warzywa lub makaron pełnoziarnisty.
Czas przygotowania | 60 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 350 Kcal | |
Węglowodany | 3 g | |
Błonnik | 1 g | |
Białko | 49 g | |
Tłuszcz | 15 g |