Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Włoski gulasz wołowy

Włoski gulasz wołowy

Tak, Twoje oczy Cię nie mylą. Włosi też mają swój gulasz, którego i Ty możesz teraz spróbować. Ten przepis na włoski gulasz wołowy jest prosty, zdrowy i stworzony dla wszystkich miłośników mięsa.

Włoski gulasz wołowy jest pełen wartości odżywczych, bogaty w białko, witaminę E i B12, cynk, żelazo i selen, a w dodatku zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Jedząc wołowinę możesz naturalnie zwiększyć swoją masę mięśniową, więc pora na ćwiczenia! Ponadto wołowina jest łatwiejsza do strawienia niż wieprzowina i pełno w niej zdrowych substancji odżywczych, które z pewnością doceni Twój organizm. Dobrze od czasu do czasu włączyć czerwone mięso do jadłospisu, na przykład w formie tego pysznego posiłku. Przecier pomidorowy dodaje mu soczystości i nieco go osładza, a odpowiednie połączenie przypraw nadaje charakterystyczny smak mięsu, które dosłownie rozpływa się na języku.

Możesz cieszyć się tym przepisem na włoski gulasz w ramach sycącego i pożywnego lunchu lub obiadu. To smaczne i zdrowe danie wołowe o wysokiej zawartości białka (aż do 49g białka i tylko 3g węglowodanów w porcji), które jest jednocześnie bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealnie komponuje się z warzywami, gnocchi z ciecierzycy, pełnoziarnistym makaronem lub ryżem. Żeby stworzyć odpowiednią, włoską atmosferę, możesz posypać go tartym serem. Buon apetito!

Składniki

  • 400g wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju kokosowego (polecam ten)
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka soli morskiej (polecam tę)
  • ½ łyżeczka mielonego pieprzu
  • ⅓ łyżeczki kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 700ml wody
  • tarty ser do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Podsmaż drobno posiekaną cebulę na jednej łyżce oleju, aż się zazłoci, a następnie dodaj mięso pokrojone w kostkę.
  2. Wymieszaj, dodaj przyprawy, sól i 700ml wody, a następnie gotuj przez 40 minut na średnim ogniu, co jakiś czas ponownie mieszając.
  3. Dodaj 3-4 łyżki przecieru pomidorowego, zmiażdżonego czosnku i, jeśli trzeba, trochę więcej wody.
  4. Gotuj mięso jeszcze przez 10 minut.
  5. Możesz posypać gotowy gulasz tartym serem, a jako dodatek podać gnocchi z ciecierzycy, brązowy ryż, warzywa lub makaron pełnoziarnisty.
Czas przygotowania60 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie350 Kcal
Węglowodany3 g
Błonnik1 g
Białko49 g
Tłuszcz15 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze