
Sałatka z buraków, jabłek i sera feta
Bardzo smaczna sałatka pełna witamin, w której wykorzystano buraki, jabłka i chrzan, uzupełniona serem feta i chrupiącymi orzechami. Ta zdrowa sałatka z buraków, jabłek i sera feta jest zdecydowanie warta wypróbowania jako lekka kolacja lub jako dodatek do dań mięsnych.
Polecam przygotować tę prostą sałatkę z buraków, jabłek i sera feta podczas świąt Bożego Narodzenia lub Wielkanocy, kiedy to świetnie się sprawdzi nie tylko jako dietetyczna samodzielna przekąska, ale także jako zdrowa przystawka, szczególnie do dań z mięsa. Tę pyszną sałatkę można na przykład podawać na liściach szpinaku. Buraki najlepiej jest gotować w wodzie nie obrane, wtedy zachowają więcej wartości odżywczych.
Sałatka z buraków jest pełna witamin, minerałów, a także białek i zdrowych tłuszczów, dzięki czemu nawet niewielka jej porcja jest dość sycąca. Ponadto powinni na nią zwrócić uwagę wszyscy entuzjaści sportu, ponieważ udowodniono, że buraki wspomagają wydolność sportową, a także obniżają ciśnienie krwi. Dzięki dość wysokiej zawartości błonnika sałatka wspomaga trawienie.
Koniecznie spróbuj tej zdrowej sałatki z buraków i jabłek, na pewno pokochasz połączenie buraków i jabłek z serem feta i chrupiącymi orzechami. Sałatka smakuje najlepiej, gdy wszystkie jej smaki dobrze się ze sobą "przegryzą" w trakcie chłodzenia w lodówce.
Składniki
- 2 jabłka
- 2 buraki
- 2-3 łyżki chrzanu (świeżego lub ze słoika)
- 50 g orzechów włoskich (polecam te)
- 100 g sera feta
- garść liści szpinaku
Przygotowanie
- Ugotuj nieobrane buraki we wrzącej wodzie (przez około 15 minut).
- Po ostygnięciu obierz i zmiksuj je na puree.
- Zetrzyj jabłka na grube wiórki i dodaj do puree z buraków.
- Dodaj 2-3 łyżki świeżo startego chrzanu lub chrzanu ze słoika, posiekane orzechy włoskie i drobno pokruszony ser feta.
- Dobrze wymieszaj wszystkie składniki i wstaw sałatkę do lodówki na kilka godzin.
- Podawaj sałatkę ze świeżym szpinakiem.
Czas przygotowania | 25 minut | |
Porcje | 4 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 182 Kcal | |
Węglowodany | 13 g | |
Błonnik | 4 g | |
Białko | 7 g | |
Tłuszcz | 11 g |