Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Według dania
Według preferencji
Alergeny
według składnika
Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Pikantne naleśniki z ciecierzycy (bezjajeczne i bezglutenowe)

Pikantne naleśniki z ciecierzycy (bezjajeczne i bezglutenowe)

Te zdrowe bezjajeczne i bezglutenowe naleśniki z mąki z ciecierzycy są niesamowicie smaczne i łatwe w przygotowaniu. Ponieważ nie zawierają glutenu ani jajek, są także odpowiednie dla osób chorych na celiakię oraz uczulonych na jajka.

Jeśli nie udało Ci się jeszcze wypróbować mąki z ciecierzycy, warto zacząć od tych naleśników. Mają delikatny orzechowy posmak, który pysznie komponuje się z roztopionym serem, a dzięki mące z ciecierzycy zawierają dużo białka i błonnika. Mąkę z ciecierzycy możesz przygotować w domu albo kupić przez Internet lub w dużym supermarkecie. Na mojej stronie oferuję więcej pysznych przepisów z mąką z ciecierzycy (makaron, ciastka, socca, pierogi, muffinki) i zdecydowanie ją polecam — łatwo się z nią pracuje, a w dodatku ma idealne wartości odżywcze. Poza tym to po prostu zmielona ciecierzyca, która jest zdrową rośliną strączkową. Jeśli jednak chcesz przygotować te naleśniki z innej mąki, najlepiej wybrać mąkę gryczaną lub pełnoziarnistą.

Te naleśniki z ciecierzycy mogą być podawane w formie kanapek, nadziewanych naleśników, z mięsem lub same, jako słone naleśniki — są naprawdę pyszne w każdej odsłonie. Sama wypełniłam swoje dwa naleśniki tuńczykiem, awokado, kukurydzą, szpinakiem i pomidorami, i podałam je jako kanapkę. Możesz także spróbować dodać do ciasta suszone pomidory lub drobno posiekane oliwki.

Składniki

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1- 1½ szklanki wody
  • 2 łyżek siemienia lnianego (mielonego) (polecam to)
  • 50g tartego sera
  • szczypta soli (polecam tę)
  • szczypta suszonej bazylii
  • oliwki, suszone pomidory (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj mąkę z ciecierzycy z wodą, siemieniem lnianym, tartym serem, bazylią i solą.
  2. Możesz też dodać do ciasta drobno pokrojone oliwki albo suszone pomidory.
  3. Przelej mieszankę na patelnię teflonową, używając około 1/2 szklanki na każdego naleśnika. Upiecz je z każdej strony, aż się zazłocą.
  4. Z przepisu powinny wyjść 4 naleśniki, ale możesz je zrobić większe lub mniejsze.
  5. Wypełnij naleśniki dowolnym nadzieniem. Podawaj na ciepło.
Czas przygotowania15 minut
Porcje4 kawałki
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie157 Kcal
Węglowodany13 g
Błonnik6 g
Białko10 g
Tłuszcz5 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze