Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Pełnoziarniste bułeczki cynamonowe

Pełnoziarniste bułeczki cynamonowe

Zdrowsza wersja bułeczek cynamonowych lub cynamonek z mąką pełnoziarnistą i niższą zawartością tłuszczu i cukru. Bułeczki są miękkie, lekko słodkie i świetnie nadają się na śniadanie lub przekąskę, nie tylko dla dzieci. Jeżeli wolisz słodsze dania, polecam do przepisu dodać łyżkę miodu. Jednak pełnoziarniste bułeczki cynamonowe smakują fantastycznie, a także są bardziej lekkostrawne niż ich sklepowy odpowiednik.

Uwielbiam słodycze i bułeczki cynamonowe to jeden z klasycznych przepisów, które przypominają mi dzieciństwo. Zapach cynamonu unoszący się w mieszkaniu i niecierpliwe czekanie nad gorącymi wypiekami. Jeśli kiedykolwiek przekonałaś się, dlaczego nie należy jeść gorących wypieków, to na pewno zdarzyło się to przy tego rodzaju słodkościach. Bułeczki cynamonowe lub cynamonki są popularne praktycznie wszędzie, więc wymyśliłam ich lżejszą i zdrowszą wersję.

Do ciasta wybrałam drobną mąkę pełnoziarnistą, a jedynym słodzikiem użytym w przepisie jest miód. Do nadzienia cynamonowego wystarczą jedynie cynamon, przecier jabłkowy i miód. Jedna zdrowa bułeczka cynamonowa ma tylko 3g tłuszczu i 120 kalorii, co sprawia, że jest to niskotłuszczowy i niskokaloryczny wypiek cynamonowy. Pychota! Wypróbuj te zdrowe bułeczki cynamonowe, ponieważ są niesamowite, lekkie i na pewno wszyscy je pokochają.

1 szklanka = 250 ml

Składniki

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (polecam tę)
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1 saszetka suszonych drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 4 łyżki musu jabłkowego
  • szczypta soli morskiej
  • na nadzienie:
  • 2 łyżki cynamonu (polecam ten)
  • 2 łyżki musu jabłkowego
  • 2 łyżki miodu (lub ksylitolu) (polecam ten)

Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszaj ciepłą wodę z drożdżami, łyżką miodu i niewielką ilością mąki. Odstaw mieszankę do ciepłego miejsca na 15 minut.
  2. Pozostałe składniki wymieszaj z drożdżami i wyrób na gładkie ciasto.
  3. Przykryj miskę i pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1,5 do 2 godzin.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na prostokąt na posypanej mąką stolnicy.
  5. W małej misce wymieszaj mus jabłkowy z miodem i cynamonem, i rozsmaruj na rozwałkowanym cieście.
  6. Zwiń ciasto i potnij na kawałki. Grubość i rozmiar bułeczek dostosuj według własnych preferencji.
  7. Umieść przygotowane bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180°C aż będą złote.
Czas przygotowania150 minut
Porcje12 kawałków
Wartości odżywcze / 1 kawałek
Kalorie120 Kcal
Węglowodany19 g
Błonnik3 g
Białko4 g
Tłuszcz3 g
...
Lucia Wagner
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze