Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Łosoś teriyaki z kaszą bulgur

Łosoś teriyaki z kaszą bulgur

Zastanawiasz się, jak tym razem przygotować łososia? Możesz wypróbować ten świetny przepis. Łosoś teriyaki z kaszą bulgur sprawi, że zakochasz się w jego smaku. Chcesz wiedzieć, jakie zalety ma ten przepis oprócz wspaniałego smaku? Przygotowanie go zajmuje niecałe 25 minut!

Tradycyjny sos teriyaki wywodzi się z kuchni japońskiej. Ta wersja została nieco zmodyfikowana, ponieważ chciałam, aby zawierała jak najwięcej łatwo dostępnych składników, jednocześnie zachowując oryginalny smak. Cóż, muszę powiedzieć, że zakochałam się w tym sosie od pierwszego spróbowania. Mówiąc krótko, sos jest pysznie słodki i pikantny, i świetnie pasuje do łososia. Jednocześnie jest bardzo prosty w przygotowaniu - po prostu wymieszaj wszystkie składniki i wylej sos prosto na patelnię, w której znajduje się łosoś. Jeśli nie masz wszystkich składników, nic się nie stanie, jeśli pominiesz ocet ryżowy, możesz też wymienić go na ocet balsamiczny lub cytrynę. A jeśli nie lubisz sosów, które są zbyt słodkie, po prostu dodaj łyżkę miodu. Jeśli nie lubisz kaszy bulgur lub nie masz jej w domu, przygotuj dowolną ulubioną przystawkę - może to być sałatka, kasza gryczana, ryż, kuskus lub komosa ryżowa.

Zdrowy przepis na łososia teriyaki z kaszą bulgur spodoba Ci się również ze względu na wysoką zawartością białka i błonnika, a mimo że jest to danie z łososia, nie jest bardzo kaloryczne. Zawiera duże ilości pierwiastków śladowych, na przykład manganu, selenu, magnezu, witaminy B-12, niacyny i wielu innych.

Tak więc, jeśli nie wiesz, jak przygotować łososia i się spieszysz, zdecydowanie polecam tę opcję. Leć więc do kuchni, aby przygotować ten przepis, na pewno go pokochasz :)

Składniki

  • 300 g fileta z łososia
  • 150 g suchej kaszy bulgur (lub innej przystawki)
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • 1 cebula dymka
  • na sos teriyaki:
  • 60 ml sosu sojowego
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego (lub balsamicznego)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie

  1. Kaszę bulgur zalej dwukrotną objętością wrzącej wody, lekko posól i przykryj garnek. Pozostaw pod przykryciem na 10-15 minut, aż wchłonie całą wodę.
  2. Zdejmij skórę z łososia i włóż go do głębokiej, nieprzywierającej patelni. Patelni nie trzeba oliwić, łosoś usmaży się na własnym tłuszczu. Jeśli jednak nie ufasz swojej patelni, możesz dodać trochę oleju.
  3. Łososia smaż przez ok. 5 minut z obu stron.
  4. W międzyczasie w małej misce wymieszaj wszystkie składniki na sos.
  5. Tak przygotowanym sosem polej łososia na patelni, a następnie duś w sosie przez kolejne 2 minuty, ponownie obracając w połowie duszenia.
  6. Gotowego łososia podaj z sosem i ugotowaną kaszą bulgur, a na koniec posyp posiekaną dymką i sezamem.
Czas przygotowania25 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie566 Kcal
Węglowodany57 g
Błonnik15 g
Białko51 g
Tłuszcz10 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze