
Lekkie bezglutenowe „gnocchi” z kapusty
Ten przepis nauczy Cię magicznej sztuczki. Abrakadabra - kapuściane gnocchi bez gnocchi. :) W tym daniu zastąpiłam tradycyjne makaronowe gnocchi kapustą. Dzięki temu możemy z łatwością przygotować smaczne, a jednocześnie dietetyczne jedzenie, pełne odżywczych mikroelementów i pozbawione mąki.
Kapuściane gnocchi ma wspaniały potencjał przeciwutleniaczowy dzięki kapuście, która jest pełna składników odżywczych, a w dodatku po ugotowaniu staje się jeszcze bardziej lekkostrawna i smaczniejsza. To danie wzbogacone jest także świeżym i słodkim smakiem tartego jabłka oraz owoców, razem z pożywnymi orzechami i twarożkiem, który wzmacnia je w wapń i białko.
Ten niskokaloryczny przysmak w formie kapuścianych gnocchi zaspokoi Twój apetyt i z pewnością polubisz jego smak. Na koniec posyp pełny talerz tego pysznego dania wiórkami kokosowymi, ziarnami maku lub innym ulubionym dodatkiem. Wypróbuj te dietetyczne gnocchi z kapusty z makiem i twarożkiem lub w wersji obiadowej z serkiem wiejskim albo twarożkiem i szczyptą soli. Można z nich stworzyć wiele interesujących kompozycji.
To świeży, lekki, zdrowy i szybki przepis, który sprawdzi się także jesienią, gdy sezon kapuściany jest tuż za rogiem. Te lekkie, bezglutenowe gnocchi z kapusty to świetny sposób na włączenie smacznej formy kapusty do Twojego zdrowego, dietetycznego jadłospisu.
Składniki
- ½ główki kapusty
- 1 jabłko
- 40g mielonych orzechów (polecam te)
- 100g twarogu
- 2 łyżki miodu
- cynamon
- owoce, orzechy, wiórki kokosowe lub nasiona maku (opcjonalnie)
- rodzynki lub żurawina (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Pokrój drobno kapustę i gotuj we wrzącej wodzie przez 7-10 minut, aż zmięknie.
- W misce wymieszaj kapustę ze startym jabłkiem, cynamonem i miodem, a następnie podaj posypaną orzechami, twarogiem lub innym ulubionym dodatkiem.
Czas przygotowania | 15 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 298 Kcal | |
Węglowodany | 28 g | |
Błonnik | 10 g | |
Białko | 18 g | |
Tłuszcz | 10 g |