
Lekka sałatka winogronowa z kwaśną śmietaną
Odświeżająca lekka i zdrowa sałatka z winogron z kwaśną śmietaną i jogurtem. Jest to prosta i niskokaloryczna sałatka bez dodatku cukru, ale mimo to przyjemnie słodka i orzeźwiająca. To danie poprawia nastrój, daje korzyści zdrowotne i świetnie smakuje. Doskonale pasuje ponadto do dań z wołowiny.
Winogrona są doskonałym źródłem błonnika i wody, ale zawierają również szereg witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które pomagają chronić organizm przed różnymi chorobami, takimi jak rak, choroby serca lub oczu i cukrzyca. Jagody również są ważnym źródłem witamin i minerałów. Jedna filiżanka jagód zawiera 24% zalecanego dziennego spożycie witaminy C i 36% zalecanego dziennego spożycia witaminy K. Podobnie jak winogrona, jagody pomagają zapobiegać nowotworom, chorobom serca i cukrzycy, a także utrzymują w zdrowiu kości, skórę, układ trawienny, a także psychikę.
Ta sałatka winogronowa jest świetna jako poranna przekąska lub jako zdrowy dodatek do obiadu. Oczywiście możesz ją także zjeść na kolację - przecież pomaga ona w trawieniu i nie zawiera dużej ilości kalorii. Jeśli trudno Ci nakłonić dzieci do jedzenia owoców, spróbuj przygotować tę lekką sałatkę owocową i udekoruj ją na przykład różnymi nasionami.
1 porcja zawiera: 20% ZDS manganu 20% ZDS witaminy C 11% ZDS żelaza i miedzi 17% ZDS witaminy E
Składniki
- 300 g białych i czerwonych winogron
- 100 g świeżych jagód
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki niskotłuszczowej kwaśnej śmietany
- 30 g suszonej żurawiny/ rodzynek
- 40 g orzechów włoskich/ laskowych/ migdałów (polecam te)
- 1 łyżka nasion chia (polecam te)
- laska wanilii (lub 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
Przygotowanie
- W misce zmieszaj jogurt ze śmietaną.
- Dodaj nasionka z lasek wanilii, nasiona chia, orzechy, suszoną żurawinę i wymieszaj.
- Na koniec dodaj umyte winogrona i jagody.
- Podawaj sałatkę od razu lub po schłodzeniu.
Czas przygotowania | 10 minut | |
Porcje | 4 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 157 Kcal | |
Węglowodany | 17 g | |
Błonnik | 4 g | |
Białko | 5 g | |
Tłuszcz | 7 g |