
Kulki śliwkowo-cynamonowe (bez glutenu, bez cukru)
Kulki bez pieczenia to ulubiony deser wielu z nas, szczególnie ze względu na ich proste i szybkie przygotowanie. Kolejną zaletą tego przysmaku jest to, że często pełno w nich składników odżywczych, a do tego są bardzo smaczne. Te proste kulki śliwkowo-cynamonowe nie stanowią wyjątku. W dodatku są całkowicie bezglutenowe i bezcukrowe i świetnie sprawdzą się jako zdrowy bożonarodzeniowy deser.
Dzięki suszonym śliwkom i płatkom owsianym te śliwkowo-cynamonowe kulki są bogate w białko, które wspomaga trawienie. Te wszystkie składniki, razem z migdałami i kokosem, zapewnią Twojemu ciało porządną dawkę składników odżywczych, a jednocześnie zaspokoją Twój apetyt. Wyczuwalna nuta cynamonu zachwyci wszystkich miłośników tej wspaniałej przyprawy, a na końcu pokryjemy kulki wiórkami z kokosa, co zapewni im także wspaniałą prezentację.
Jak wspomniałam na początku, wyobrażam sobie te zdrowe kulki również jako zdrowy, szybki i smaczny deser na świątecznym stole. Wtedy możesz dodać do nich przyprawę do piernika i jeszcze bardziej podkreślić bożonarodzeniową atmosferę. Zdrowy deser w formie tych wspaniałych canapés jest bardzo praktyczny.
Uzupełnij swoją dzienną dawkę błonnika tymi smacznymi, zdrowymi kulkami bez dodatku cukru.
Składniki
- 1 szklanka suszonych śliwek
- ½ szklanki migdałów (moczonych w wodzie przez kilka godzin) (polecam te)
- ½ szklanki kokosa (polecam tę)
- ½ szklanki płatków owsianych (polecam te)
- 1 łyżeczka cynamonu
- wiórki kokosowe do pokrycia
Przygotowanie
- W robocie kuchennym wymieszaj razem wszystkie składniki.
- Uformuj z mieszanki kulki i pokryj je wiórkami kokosowymi.
- Włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Czas przygotowania | 10 minut | |
Porcje | 12 kulek |
Wartości odżywcze/ 1 kulka | ||
Kalorie | 92 Kcal | |
Węglowodany | 11 g | |
Błonnik | 3 g | |
Białko | 2 g | |
Tłuszcz | 4 g |