Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Dietetyczny mac & cheese w sosie kalafiorowym

Dietetyczny mac & cheese w sosie kalafiorowym

Lżejsza, dietetyczna wersja mac & cheese w sosie kalafiorowym z cheddarem, dzięki któremu możesz cieszyć się autentycznym smakiem dania ze znacznie niższą zawartością tłuszczu i energii, ale z większą ilością białka w porównaniu z oryginałem. Miłośnicy makaronu natychmiast pokochają ten prosty i zdrowy przepis.

Smaczny, zdrowy i sycący posiłek, odpowiedni na obiad w każdym domu - świetny dla wegetarian, miłośników makaronu, a zwłaszcza mac & cheese (makaronu z serem). Kremowe, rozpływające się w ustach danie, które jest pełne smaku i łatwiejsze do strawienia oraz zdrowsze. W przeciwieństwie do oryginału dobrze wpłynie na Twoją sylwetkę. Zdrowy sos kalafiorowy nie jest zaskoczeniem w moich przepisach. Pojawiał się już wcześniej z makaronem w tych przepisach: Fettuccine w lekkim sosie kalafiorowo-czosnkowym , . Jeżeli jeszcze go nie wypróbowałeś, zrób to teraz. Ten zdrowy przepis na mac & cheese jest idealny na początek.

W tym dietetycznym przepisie polecam użyć makaronu razowego, ale możesz też wybrać swój ulubiony - na przykład, makaron bezglutenowy, kukurydziany, orkiszowy czy gryczany. Wybierz swoją ulubioną wersję i ciesz się tym świetnym, całkiem przyjaznym diecie posiłkiem, który jest pełen błonnika i białka. Przygotowanie dietetycznego mac & cheese w sosie kalafiorowym nie zajmuje dużo czasu, a wyliżesz talerz do ostatniej kropli sosu.

Składniki

  • 500 g makaronu razowego (kolanka)
  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 200 g sera cheddar
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie

  1. Oczyść kalafiora, umyj go i pokrój na różyczki.
  2. Gotuj kalafiora we wrzącej wodzie przez 10 minut.
  3. Odcedź kalafiora, ale zachowaj 150 ml wody z gotowania. Umieść kalafiora w blenderze wraz z wodą.
  4. Dodaj sól morską, przyprawy, cheddar i zmiksuj na gładki sos.
  5. Spróbuj sosu i, w razie potrzeby, dopraw do smaku.
  6. Ugotuj do miękkości makaron razowy we wrzącej, posolonej wodzie.
  7. Po ugotowaniu makaronu odcedź go i wymieszaj z przygotowanym sosem.
Czas przygotowania35 minut
Porcje6 porcji
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie435 Kcal
Węglowodany56 g
Błonnik10 g
Białko19 g
Tłuszcz11 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze