
Dietetyczny mac & cheese w sosie kalafiorowym
Lżejsza, dietetyczna wersja mac & cheese w sosie kalafiorowym z cheddarem, dzięki któremu możesz cieszyć się autentycznym smakiem dania ze znacznie niższą zawartością tłuszczu i energii, ale z większą ilością białka w porównaniu z oryginałem. Miłośnicy makaronu natychmiast pokochają ten prosty i zdrowy przepis.
Smaczny, zdrowy i sycący posiłek, odpowiedni na obiad w każdym domu - świetny dla wegetarian, miłośników makaronu, a zwłaszcza mac & cheese (makaronu z serem). Kremowe, rozpływające się w ustach danie, które jest pełne smaku i łatwiejsze do strawienia oraz zdrowsze. W przeciwieństwie do oryginału dobrze wpłynie na Twoją sylwetkę. Zdrowy sos kalafiorowy nie jest zaskoczeniem w moich przepisach. Pojawiał się już wcześniej z makaronem w tych przepisach: , . Jeżeli jeszcze go nie wypróbowałeś, zrób to teraz. Ten zdrowy przepis na mac & cheese jest idealny na początek.
W tym dietetycznym przepisie polecam użyć makaronu razowego, ale możesz też wybrać swój ulubiony - na przykład, makaron bezglutenowy, kukurydziany, orkiszowy czy gryczany. Wybierz swoją ulubioną wersję i ciesz się tym świetnym, całkiem przyjaznym diecie posiłkiem, który jest pełen błonnika i białka. Przygotowanie dietetycznego mac & cheese w sosie kalafiorowym nie zajmuje dużo czasu, a wyliżesz talerz do ostatniej kropli sosu.
Składniki
- 500 g makaronu razowego (kolanka)
- 1 średniej wielkości kalafior
- 200 g sera cheddar
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie
- Oczyść kalafiora, umyj go i pokrój na różyczki.
- Gotuj kalafiora we wrzącej wodzie przez 10 minut.
- Odcedź kalafiora, ale zachowaj 150 ml wody z gotowania. Umieść kalafiora w blenderze wraz z wodą.
- Dodaj sól morską, przyprawy, cheddar i zmiksuj na gładki sos.
- Spróbuj sosu i, w razie potrzeby, dopraw do smaku.
- Ugotuj do miękkości makaron razowy we wrzącej, posolonej wodzie.
- Po ugotowaniu makaronu odcedź go i wymieszaj z przygotowanym sosem.
Czas przygotowania | 35 minut | |
Porcje | 6 porcji |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 435 Kcal | |
Węglowodany | 56 g | |
Błonnik | 10 g | |
Białko | 19 g | |
Tłuszcz | 11 g |