Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Dietetyczne ciasto z kremem

Dietetyczne ciasto z kremem

Dlaczego to ciasto jest dietetyczne? Ponieważ jest bardziej wartościowe pod względem odżywczym niż jego klasyczna wersja, zawiera znacznie mniej kalorii, tłuszczu i węglowodanów, a z drugiej strony więcej białka. Wypróbuj je, jest nieziemsko pyszne! Każdemu, kto kiedykolwiek próbował tego dietetycznego ciasta, bardzo ono smakowało, a ja sama już nie mogę się doczekać, aby go upiec ponownie.

Któż z nas nie kocha delikatnego smaku kremowego ciasta? Zwłaszcza domowej roboty. Jeśli lubisz delektować się pysznymi ciastami i deserami, ale zależy Ci, aby można je było przygotować w zdrowej wersji, będzie to idealny przepis dla Ciebie. Próbowałam już wielu podobnych przepisów, ale najbardziej przypadł mi do gustu właśnie ten przepis na zdrowe kremowe ciasto w wersji fitness. Ten przysmak nie zawiera ciasta francuskiego, ciężkiej śmietany ani rafinowanego cukru, ale nie martw się - smakuje absolutnie fantastycznie nawet bez nich. Ponadto przepis jest tak prosty, że każdy z nim sobie poradzi.

1 porcja tego dietetycznego ciasta zawiera tylko 138 kcal i 1 g tłuszczu. Obiecuję Ci jednak, że niskokaloryczność tego odżywczego kremowego ciasta nie zaburza jego grzesznie dobrego smaku. Możesz jeszcze bardziej zmniejszyć ilość węglowodanów, używając ksylitolu lub stewii do jego posłodzenia zamiast miodu. Jeśli ciasto jest zbyt twarde po wyjęciu z lodówki, pozostaw go na kilka minut w temperaturze pokojowej.

Zdrowe domowe ciasto kremowe wcale nie musi być trudne do przygotowania i nie musi być wrogiem Twojej szczupłej sylwetki. Przekonaj się :)

Składniki

  • Spód:
  • 1 szklanka (250 ml) mąki gryczanej (graham/orkiszowej)
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżki musu jabłkowego
  • szczypta cynamonu
  • Budyń:
  • 600 ml mleka (dowolnego)
  • 50 g budyniu waniliowego
  • 3 łyżki miodu/ksylitolu (polecam ten)
  • Krem twarogowy:
  • 500 g twarogu
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu/ksylitolu/stewii (polecam tę)
  • 20 g czystej żelatyny
  • 3 łyżki gorącej wody
  • ciemna czekolada (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki ciasta.
  2. Rozłóż przygotowane ciasto na dnie blachy (o wymiarach około 25 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piecz ciasto przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  4. W międzyczasie przygotuj budyń. W garnku wymieszaj budyń w proszku z dowolnym mlekiem i słodzikiem.
  5. Gotuj budyń, mieszając aż stanie się gęsty.
  6. Na upieczone ciasto wlej budyń i włóż ciasto do lodówki.
  7. W misce połącz twaróg z jogurtem i słodzikiem.
  8. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, a następnie dodaj łyżkę kremu twarogowego do rozpuszczonej żelatyny.
  9. Dokładnie wymieszaj, a następnie wymieszaj żelatynę w krem.
  10. Gdy wierzch warstwy budyniu stwardnieje nieco, rozsmaruj przygotowany krem twarogowy na wierzchu ciasta.
  11. Umieść ciasto w lodówce na co najmniej 4 godziny, a następnie tuż przed podaniem posyp je kawałkami ciemnej czekolady.
Czas przygotowania45 minut
Porcje12 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie138 Kcal
Węglowodany24 g
Błonnik2 g
Białko9 g
Tłuszcz1 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze