
Dietetyczna Nutella czekoladowa
Doskonała w smaku, dietetyczna Nutella jest świetnym substytutem dla Nutelli lub podobnych czekoladowych past do smarowania. Zawiera wysokiej jakości składniki pełne witamin i minerałów oraz zdrowych tłuszczów, więc jedząc ją nie musisz mieć poczucia winy. Możesz cieszyć się tą zdrową Nutellą na przykład na kromce pełnoziarnistego chleba, naleśnikach, gofrach z jogurtem, stosować ją jako dodatek owsianki lub po prostu pałaszować łyżką.
Krótko mówiąc, ta zdrowa czekoladowa pasta jest pysznym smakołykiem dla każdej kobiety. Szczerze mówiąc, kto z nas potrafi sobie odmówić łyżeczki Nutelli podczas stresującego, męczącego lub po prostu długiego dnia? Teraz możesz cieszyć się nią z uczuciem, że jest ona pełna zdrowych tłuszczów i witamin i już niczego nie będzie Ci brakować do szczęścia. Ta pasta nie zawiera oleju palmowego i rafinowanego cukru, tylko miód, orzechy laskowe, kakao i awokado. Tak, dokładnie - awokado może być używane na milion sposobów i to właśnie za to je tak lubimy.
Spróbuj przygotować tę Nutellę dla swoich dzieci. Tylko nie wspominaj im, że jest zdrowa, a sama zobaczysz, jak ją pokochają! :) Ten przepis jest szczególnie odpowiedni dla fanów słodkiego śniadania. Przygotuj smaczną poranną przekąskę do szkoły lub zdrowe naleśniki na śniadanie - ta pasta czekoladowa doskonale się w nich sprawdzi, szczególnie z pokrojonym bananem lub truskawkami. Zdrowa Nutella to po prostu smakołyk, którego musisz spróbować. Do jego przygotowania polecam używanie robota kuchennego (polecam ten) zamiast zwykłego blendera.
1 porcja równa się jednej dużej łyżce smarowidła czekoladowego.
Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- 1 banan (lub jeszcze jedno awokado)
- 4 łyżki kakao
- 3-4 łyżki miodu
- 50 g orzechów laskowych
- 2 łyżki oleju kokosowego (polecam ten)
- 2 łyżki mleka w proszku
- szczypta cynamonu
Przygotowanie
- Najpierw zmiel orzechy laskowe na drobną mąkę za pomocą robota kuchennego.
- Następnie dodaj obranego banana, obrane awokado bez pestki, miód, kakao, olej kokosowy, szczyptę cynamonu i - jeśli chcesz - mleko w proszku.
- Dokładnie wszystko wymieszaj na gładką masę.
- Powstałą pastę czekoladową można podawać z chlebem pełnoziarnistym, naleśnikami, goframi z jogurtem lub jeść prosto z pojemnika.
- Przechowuj pastę czekoladową w lodówce i spożyj w ciągu 3 dni od przygotowania.
Czas przygotowania | 10 minut | |
Porcje | 10 porcji |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 115 Kcal | |
Węglowodany | 12 g | |
Błonnik | 3 g | |
Białko | 2 g | |
Tłuszcz | 8 g |