Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Dietetyczna Nutella czekoladowa

Dietetyczna Nutella czekoladowa

Doskonała w smaku, dietetyczna Nutella jest świetnym substytutem dla Nutelli lub podobnych czekoladowych past do smarowania. Zawiera wysokiej jakości składniki pełne witamin i minerałów oraz zdrowych tłuszczów, więc jedząc ją nie musisz mieć poczucia winy. Możesz cieszyć się tą zdrową Nutellą na przykład na kromce pełnoziarnistego chleba, naleśnikach, gofrach z jogurtem, stosować ją jako dodatek owsianki lub po prostu pałaszować łyżką.

Krótko mówiąc, ta zdrowa czekoladowa pasta jest pysznym smakołykiem dla każdej kobiety. Szczerze mówiąc, kto z nas potrafi sobie odmówić łyżeczki Nutelli podczas stresującego, męczącego lub po prostu długiego dnia? Teraz możesz cieszyć się nią z uczuciem, że jest ona pełna zdrowych tłuszczów i witamin i już niczego nie będzie Ci brakować do szczęścia. Ta pasta nie zawiera oleju palmowego i rafinowanego cukru, tylko miód, orzechy laskowe, kakao i awokado. Tak, dokładnie - awokado może być używane na milion sposobów i to właśnie za to je tak lubimy.

Spróbuj przygotować tę Nutellę dla swoich dzieci. Tylko nie wspominaj im, że jest zdrowa, a sama zobaczysz, jak ją pokochają! :) Ten przepis jest szczególnie odpowiedni dla fanów słodkiego śniadania. Przygotuj smaczną poranną przekąskę do szkoły lub zdrowe naleśniki na śniadanie - ta pasta czekoladowa doskonale się w nich sprawdzi, szczególnie z pokrojonym bananem lub truskawkami. Zdrowa Nutella to po prostu smakołyk, którego musisz spróbować. Do jego przygotowania polecam używanie robota kuchennego (polecam ten) zamiast zwykłego blendera.

1 porcja równa się jednej dużej łyżce smarowidła czekoladowego.

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 banan (lub jeszcze jedno awokado)
  • 4 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki miodu
  • 50 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego (polecam ten)
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie

  1. Najpierw zmiel orzechy laskowe na drobną mąkę za pomocą robota kuchennego.
  2. Następnie dodaj obranego banana, obrane awokado bez pestki, miód, kakao, olej kokosowy, szczyptę cynamonu i - jeśli chcesz - mleko w proszku.
  3. Dokładnie wszystko wymieszaj na gładką masę.
  4. Powstałą pastę czekoladową można podawać z chlebem pełnoziarnistym, naleśnikami, goframi z jogurtem lub jeść prosto z pojemnika.
  5. Przechowuj pastę czekoladową w lodówce i spożyj w ciągu 3 dni od przygotowania.
Czas przygotowania10 minut
Porcje10 porcji
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie115 Kcal
Węglowodany12 g
Błonnik3 g
Białko2 g
Tłuszcz8 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze