
Ciasto z serka wiejskiego z makiem lub nasionami chia (bezglutenowe)
Pyszne, soczyste i orzeźwiające — to zdrowe ciasto z serkiem wiejskim można przygotować zarówno z makiem, jak i nasionami chia, w zależności od Twoich preferencji oraz dostępnych składników. Zobacz, jak ciekawie można wykorzystać serek wiejski w słodkich przepisach.
Dzięki wykorzystaniu serka wiejskiego i greckiego jogurtu to ciasto jest bogate w białko. Dodając mak lub nasiona chia możesz przemycić do niego także porządną dawkę żelaza, wapnia i magnezu, w dodatku nasiona chia zawierają również kwasy tłuszczowe omega-3. To ciasto zadowoli Cię wysoką zawartością błonnika, białka i zdrowych tłuszczów z nasion. Żeby zapewnić mu odpowiednią konsystencję, wystarczy użyć odrobiny płatków owsianych lub mąki kokosowej z masy kokosowej, dzięki czemu ciasto będzie całkowicie bezmączne. Ja dosłodziłam je miodem, ale jeśli wolisz zmniejszyć ilość węglowodanów i cukru, możesz zastąpić go stewią lub ksylitolem.
To zdrowe ciasto z serkiem wiejskim jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, wystarczy wymieszać razem wszystkie składniki i piec, aż się zazłoci.
Ciesz się tym fit ciastem z serka wiejskiego z makiem lub nasionami chia, na przykład z polewą owocową. Pycha!
Składniki
- 1 szklanka serka wiejskiego
- ¼ szklanki jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki płatków owsianych (lub mąki kokosowej) (polecam tę)
- 7 łyżek mielonego maku (lub 4 łyżki nasion chia) (polecam te)
Przygotowanie
- W blenderze wymieszaj razem serek wiejski, jogurt, jajka, płatki owsiane i miód, aż uzyskasz jednolite ciasto.
- Następnie dodaj ziarna maku lub nasiona chia.
- Przełóż masę do małej silikonowej formy lub formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez 30 minut, aż brzegi i wierzch się zazłocą.
- Możesz podawać ciasto zaraz po ostygnięciu, ale żeby smakowało jeszcze lepiej, zjedz je po schłodzeniu w lodówce przez co najmniej 5 godzin.
- Możesz także udekorować ciasto musem owocowym (ugotowanymi owocami) lub orzechami.
Czas przygotowania | 35 minut | |
Porcje | 6 kawałków |
Wartości odżywcze/ 1 kawałek | ||
Kalorie | 176 Kcal | |
Węglowodany | 12 g | |
Błonnik | 8 g | |
Białko | 12 g | |
Tłuszcz | 12 g |