
Ciasto malinowe z nadzieniem z awokado i kakao (bezglutenowe)
Jeśli lubisz zdrowe desery, to ciasto malinowe na orzechowo-owsianym spodzie z pewnością przypadnie Ci do gustu. To ciasto malinowe z nadzieniem o smaku awokado i kakao zawiera same zdrowe składniki — wystarczy na nie spojrzeć, żeby nabrać apetytu.
To zdrowe ciasto jest bogate w składniki odżywcze, w tym mikroelementy i antyoksydanty, a do tego dzięki kremowemu awokado, płatkom owsianym i orzechom może się pochwalić wysoką zawartością błonnika. Jest także bezmączne, bezglutenowe i słodzone miodem, który nadaje mu pyszny, słodki smak. Nadzienie do niego przygotujesz ze zdrowej, domowej wersji kremu czekoladowo-orzechowego. Żeby ciasto było miękkie i zawierało odpowiednią ilość białka, wykorzystamy w nim awokado z kakao, miodem, orzechami laskowymi i jogurtem greckim. Uwierz mi, połączenie tego awokado-kakaowego nadzienia z malinami smakuje tak, że można mu się oprzeć.
Ciasto malinowe z nadzieniem o smaku awokado i kakao to smaczny i pożywny deser, który świetnie pasuje do popołudniowej kawy lub śniadania. Z pewnością zapewni Ci niezbędną dawkę energii i ucieszy Twoje kubki smakowe. Nie wahaj się i wypróbuj to zdrowe ciasto malinowe, a z pewnością je polubisz.
Składniki
- 1 ½ szklanki płatków owsianych (polecam te)
- 30g orzechów pekan
- 2 łyżki wiórków kokosowych (polecam tę)
- 3 łyżki miodu
- ¼ szklanki musu jabłkowego
- 1 łyżka oleju kokosowego (polecam ten)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150g malin
- Nadzienie:
- 1 dojrzałe awokado
- 250g jogurtu greckiego
- 40g orzechów laskowych
- ¼ szklanki kakao (polecam to)
- 5 łyżek miodu
Przygotowanie
- W blenderze wymieszaj płatki owsiane i orzechy, aż uzyskasz konsystencję zbliżoną do mąki.
- Następnie dodaj wiórki kokosowe, cynamon, rozpuszczony olej kokosowy, miód i mus jabłkowy.
- Ugnieć ciasto na spodzie i brzegach małej formy do pieczenia.
- Piecz ciasto w 190 stopniach przez 10 do 15 minut, aż się zazłoci.
- Podsmaż lekko orzechy laskowe na suchej patelni, aż się zazłocą, a następnie zblenduj je z pozostałymi składnikami na nadzienie.
- Przełóż nadzienie na ostygnięte ciasto, udekoruj je malinami i umieść w lodówce na co najmniej 3 godziny.
- Na koniec możesz polać ciasto rozpuszczoną ciemną czekoladą i udekorować liśćmi mięty.
Czas przygotowania | 30 minut | |
Porcje | 8 kawałków |
Wartości odżywcze/ 1 kawałek | ||
Kalorie | 270 Kcal | |
Węglowodany | 32 g | |
Błonnik | 6 g | |
Białko | 8 g | |
Tłuszcz | 13 g |