Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Ciasto malinowe z nadzieniem z awokado i kakao (bezglutenowe)

Ciasto malinowe z nadzieniem z awokado i kakao (bezglutenowe)

Jeśli lubisz zdrowe desery, to ciasto malinowe na orzechowo-owsianym spodzie z pewnością przypadnie Ci do gustu. To ciasto malinowe z nadzieniem o smaku awokado i kakao zawiera same zdrowe składniki — wystarczy na nie spojrzeć, żeby nabrać apetytu.

To zdrowe ciasto jest bogate w składniki odżywcze, w tym mikroelementy i antyoksydanty, a do tego dzięki kremowemu awokado, płatkom owsianym i orzechom może się pochwalić wysoką zawartością błonnika. Jest także bezmączne, bezglutenowe i słodzone miodem, który nadaje mu pyszny, słodki smak. Nadzienie do niego przygotujesz ze zdrowej, domowej wersji kremu czekoladowo-orzechowego. Żeby ciasto było miękkie i zawierało odpowiednią ilość białka, wykorzystamy w nim awokado z kakao, miodem, orzechami laskowymi i jogurtem greckim. Uwierz mi, połączenie tego awokado-kakaowego nadzienia z malinami smakuje tak, że można mu się oprzeć.

Ciasto malinowe z nadzieniem o smaku awokado i kakao to smaczny i pożywny deser, który świetnie pasuje do popołudniowej kawy lub śniadania. Z pewnością zapewni Ci niezbędną dawkę energii i ucieszy Twoje kubki smakowe. Nie wahaj się i wypróbuj to zdrowe ciasto malinowe, a z pewnością je polubisz.

Składniki

  • 1 ½ szklanki płatków owsianych (polecam te)
  • 30g orzechów pekan
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (polecam tę)
  • 3 łyżki miodu
  • ¼ szklanki musu jabłkowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego (polecam ten)
  • 1 łyżeczka cynamonu (polecam ten)
  • 150g malin
  • Nadzienie:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 250g jogurtu greckiego
  • 40g orzechów laskowych
  • ¼ szklanki kakao (polecam to)
  • 5 łyżek miodu

Przygotowanie

  1. W blenderze wymieszaj płatki owsiane i orzechy, aż uzyskasz konsystencję zbliżoną do mąki.
  2. Następnie dodaj wiórki kokosowe, cynamon, rozpuszczony olej kokosowy, miód i mus jabłkowy.
  3. Ugnieć ciasto na spodzie i brzegach małej formy do pieczenia.
  4. Piecz ciasto w 190 stopniach przez 10 do 15 minut, aż się zazłoci.
  5. Podsmaż lekko orzechy laskowe na suchej patelni, aż się zazłocą, a następnie zblenduj je z pozostałymi składnikami na nadzienie.
  6. Przełóż nadzienie na ostygnięte ciasto, udekoruj je malinami i umieść w lodówce na co najmniej 3 godziny.
  7. Na koniec możesz polać ciasto rozpuszczoną ciemną czekoladą i udekorować liśćmi mięty.
Czas przygotowania30 minut
Porcje8 kawałków
Wartości odżywcze / 1 kawałek
Kalorie270 Kcal
Węglowodany32 g
Błonnik6 g
Białko8 g
Tłuszcz13 g
...
Lucia Wagner

Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!

Lucia Wagner

Komentarze