
Bezmączne ciastka z kakao i awokado
Podaruj sobie odrobinę przyjemności w formie ciasteczek ze zdrowym awokado o smaku prawdziwej czekolady. Wypróbuj ten prosty przepis na miękkie, bezmączne ciasteczka z awokado i kakao, które uwielbiają moi domownicy. Nie zauważysz nawet, że w tym przepisie wykorzystałam awokado — to zdrowa alternatywa dla mąki i tłuszczu, których nie musisz już dodawać do tych ciastek.
Te ciasteczka awokado o smaku kakaowym to zdrowa wersja klasycznych ciasteczek, dodatkowo bogata w błonnik, witaminy, minerały i białko. Możesz zajadać się nimi w ramach przyjemnego śniadania, na smaczny, zbilansowany początek nowego dnia. Ciastka są dość niskokaloryczne i nadają się także dla wegan, a w dodatku zawierają zero skrobi, dodatkowych tłuszczy ani mąki. Dzięki temu ten przepis jest bezglutenowy i odpowiedni dla osób z celiakią. Cukier trzcinowy możesz zastąpić cukrem kokosowym lub ksylitolem.
Połączenie tych składników tworzy idealnie zrównoważony smak i delikatną konsystencję. Mieszanka awokado i kakao nigdy nie zawodzi. To prosty i szybki przepis na delikatne i miękkie ciasteczka z awokado i kakao — pyszne, czekoladowe, z sekretnym składnikiem w formie awokado, którego nikt nie odgadnie.
Moja porada: Wypełnij upieczone ciasteczka twarożkiem lub gęstym jogurtem, żeby stworzyć tzw. zdrowe Oreo bez mąki.
Składniki
- 2 dojrzałe awokado (Hass)
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 3 łyżki kakao (polecam to)
- 4 łyżki wody
- szczypta proszku do pieczenia
- wiórki kokosowe, orzechy, suszone rodzynki, żurawina (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Obierz i wydryluj awokado, a następnie wymieszaj w blenderze z pozostałymi składnikami, aż dokładnie się połączą.
- Spróbuj ciasta i jeśli trzeba, dodaj cukier lub kakao.
- Jeśli chcesz, możesz dodać drobno posiekane orzechy, wiórki kokosowe lub suszone owoce.
- Przełóż ciasto łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz ciastka w 170 stopniach przez 15 do 20 minut. Wyjmij z piekarnika, gdy wierzch ciastek zacznie wysychać.
- Możesz także z każdych dwóch ciastek zrobić jedno, przekładając je smakowym twarogiem lub jogurtem, a nawet zdrowymi lodami.
Czas przygotowania | 25 minut | |
Porcje | 12 ciastek |
Wartości odżywcze/ 1 ciastko | ||
Kalorie | 50 Kcal | |
Węglowodany | 4 g | |
Błonnik | 2 g | |
Białko | 1 g | |
Tłuszcz | 4 g |