Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Bezglutenowe owsiane brownie z buraka

Bezglutenowe owsiane brownie z buraka

Naprawdę pyszne, miękkie, czekoladowe, owsiane brownie z buraka z ciecierzycą bez mąki, słodzone miodem. Nawet osoby nieprzyzwyczajone do zdrowych, warzywnych deserów polubią ten zdrowy deser na bazie buraków.

W tym przepisie na zdrowe brownie z buraka nie używamy żadnej mąki, ponieważ zastąpi ją ciecierzyca z płatkami owsianymi. Dzięki nim wzbogacimy swoje ciasto w więcej błonnika, minerałów i białka. Czerwony burak zadba także o jego gładką konsystencję. Mnie wystarczyła połowa większego buraka, ale jeśli wolisz bardziej soczyste ciasta, możesz użyć go więcej (i odwrotnie). Najpierw spróbuj przygotować ciasto według mojego przepisu, a następnym razem możesz dostosować ilość buraka do swoich preferencji.

Przed upieczeniem posypałam swoje brownie ziarnami kakaowca, ale możesz też użyć do tego kawałków ciemnej czekolady. Żeby stworzyć wersję wegańską, musisz jedynie zastąpić miód syropem klonowym i użyć dowolnego roślinnego mleka.

Jeśli lubisz czerwone buraki w każdej formie, nie wahaj się i wypróbuj ten przepis.

*Im więcej buraków dodasz, tym bardziej miękkie i delikatne będzie Twoje ciasto. Jeśli wolisz gęstsze ciasta, użyj tylko połowy mniejszego buraka. Możesz wtedy wykorzystać brownie jako bazę do innego ciasta.

Składniki

  • ½ gotowanego buraka*
  • 350g płatków owsianych (polecam te)
  • ¼ szklanki kakao
  • ¼ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (polecam ten)
  • ⅓ szklanki mleka
  • ½ szklanki gotowanej ciecierzycy
  • ½ szklanki miodu
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • ziarna kakaowca lub ciemna czekolada do posypania (opcjonalnie) (polecam te)

Przygotowanie

  1. W blenderze wymieszaj dokładnie płatki owsiane, proszek do pieczenia, szczyptę soli i kakao.
  2. Następnie dodaj rozpuszczony olej kokosowy, słodzik i mleko, i znowu dokładnie wymieszaj.
  3. Kiedy ciasto będzie gładkie, dodaj ciecierzycę i gotowanego, startego buraka, i zblenduj całość.
  4. Przełóż ciasto do teflonowej lub silikonowej formy do pieczenia (np. do chleba, 20x20cm). Możesz posypać je ciemną czekoladą lub ziarnami kakaowca. Piecz w 190 stopniach przez 25 do 35 minut.
  5. Wyjmij z piekarnika, kiedy góra ciasta zbrązowieje, a włożony do niego patyczek będzie czysty.
  6. Odstaw do ostygnięcia na co najmniej 15 minut, a potem pokrój na mniejsze kawałki.
Czas przygotowania40 minut
Porcje16 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie170 Kcal
Węglowodany24 g
Błonnik4 g
Białko5 g
Tłuszcz6 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze