
Babka owsiana z mąką migdałową i lukrem kokosowym
Pyszna i zdrowa babka owsiana z mąką migdałową i nasionami maku lub chia, oblana pysznym lukrem kokosowym. Jest prosta, sycąca, smaczna i lekkostrawna dzięki wykorzystaniu mąki owsianej i migdałowej. Dodaj swoje ulubione składniki i ciesz się jej smakiem na śniadanie z filiżanką herbaty. Uwielbiam dni, gdy mogę sobie pozwolić na zdrowy deser na śniadanie!
Jeżeli chcesz urozmaicić swoje śniadanie i odkryć nowy deser, wypróbuj tę babkę owsianą z mąką migdałową. Zawiera same wysokiej jakości składniki i da Ci energię na nowy dzień. Nasiona chia lub maku - dodaj do przepisu to, co lubisz. Nawet kawałki czekolady. Z kawą podczas popołudniowej przerwy czy jako deser w niedzielne popołudnie - zawsze znajdzie się czas i miejsce na tę cudowną babkę z kokosowym lukrem.
Zdecydowanie nie możesz pominąć lukru z mleka kokosowego. Rozpływa się na języku i nadaje ciastu zupełnie nową głębię smaku. W cieście możesz wykorzystać dowolne mleko, ja polecam kokosowe, migdałowe lub owsiane - aby wszystko do siebie pasowało. Wierzę, że to zdrowe ciasto z migdałów i mąki owsianej uwiedzie Cię smakiem.
Składniki
- 200 g mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych) (polecam te)
- 150 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
- 300 ml mleka (dowolnego)
- 4 łyżki miodu
- 2 jajka
- 2 łyżki nasion maku lub chia (polecam te)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- kawałki czekolady (opcjonalnie) (polecam te)
- 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego
- płatki migdałów (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Włóż puszkę mleka kokosowego na noc do lodówki.
- W misce wymieszaj mąkę owsianą, mąkę migdałową, proszek do pieczenia oraz nasiona maku (lub chia).
- Dodaj mleko, miód, jajka i dobrze wymieszaj. Na tym etapie możesz też dodać kawałki czekolady.
- Wlej ciasto do silikonowej formy na babkę i piecz 35 minut w 180 stopniach do zarumienienia.
- Odstaw gotową babkę do ostudzenia. Następnie posmaruj babkę zestaloną częścią mleka kokosowego, która utworzyła się pod wieczkiem puszki przez noc.
- Na koniec możesz posypać ciasto płatkami migdałowymi.
Czas przygotowania | 45 minut | |
Porcje | 12 kawałków |
Wartości odżywcze/ 1 kawałek | ||
Kalorie | 155 Kcal | |
Węglowodany | 13 g | |
Błonnik | 3 g | |
Białko | 6 g | |
Tłuszcz | 8 g |