Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowy, surowy sernik wegański (bezglutenowy)

Zdrowy, surowy sernik wegański (bezglutenowy)

Ten wspaniały zdrowy, surowy sernik wegański, który nie wymaga pieczenia i nie zawiera żadnego cukru, mąki, mleka ani żadnego innego nabiału jest tak pyszny, że ledwo powstrzymasz się od zjedzenia go w całości. Zawiera same pożywne i zdrowe składniki, więc możesz go jeść nie tylko na deser, ale co najlepsze także na śniadanie.

Chociaż surowe ciasta mają zazwyczaj więcej kalorii i tłuszczu ze względu na zawartość dużej ilości orzechów i oleju kokosowego, czasami warto się w nich zatracić. Ponieważ ten sernik nie jest poddawany obróbce cieplnej, wszystkie jego składniki zachowują swoje wartości odżywcze, dzięki czemu zapewniają Twojemu ciału znaczącą dawkę witamin, białka, a także zdrowych tłuszczy i błonnika. W dodatku to ciasto jest bardzo sycące, więc może zastąpić pełny posiłek, na przykład śniadanie.

Orzechy nerkowca zawierają dużo magnezu, beta-karotenu, cynku oraz innych mikroelementów, które pozytywnie wpływają na nasze oczy, skórę i błonę śluzową. Po namoczeniu w wodzie zwiększają swoją objętość i można z nich przygotować pyszny krem, który wykorzystuje się w podobnych surowych deserach.

Surowy sernik jest także bardzo łatwy w przygotowaniu i nadaje się również dla wegan (wystarczy zastąpić miód syropem klonowym lub syropem z agawy). Wypróbuj jego wyjątkowy smak. Podane składniki powinny wystarczyć do przygotowania 4 porcji.

Składniki

  • Składniki na sernik:
  • 1 ½ szklanki nerkowców (polecam te)
  • ½ szklanki musu jabłkowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia (polecam ten)
  • ¼ szklanki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Składniki na spód ciasta:
  • ½ szklanki lub więcej drylowanych daktyli, rodzynków lub śliwek (lub mieszanki tych trzech składników)
  • ½ szklanki migdałów lub innych orzechów (polecam te)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • 1-3 łyżki wody (jeśli trzeba)

Przygotowanie

  1. Namocz nerkowce przez noc w wodzie.
  2. Następnego dnia odcedź i osusz orzechy.
  3. W blenderze wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na sernik, aż otrzymasz gładką masę.
  4. Odstaw mieszankę na sernik i rozpocznij przygotowywanie spodu.
  5. W blenderze wymieszaj wszystkie składniki na spód ciasta (nie używaj dużego blendera, tylko małej miski do siekania, która powinna być częścią zestawu z mikserem ręcznym; jeśli jej nie posiadasz, wymieszaj składniki samym mikserem ręcznym).
  6. Jeśli ciasto jest suche, dodaj odrobinę wody.
  7. Mieszanka nie powinna być zbyt dokładnie wymieszana, nie powinna się też lepić.
  8. Przełóż i ugnieć mieszankę na spodzie formy do ciasta (lub innej).
  9. Wyłóż mieszankę sernikową na spód ciasta.
  10. Włóż ciasto do lodówki co najmniej na 1 noc, aż stwardnieje i nie będzie się rozpadało przy krojeniu.
Czas przygotowania20 minut
Porcje6 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie423 Kcal
Węglowodany35 g
Błonnik4 g
Białko9 g
Tłuszcz29 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze