Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowy makowiec (bez mąki i cukru)

Zdrowy makowiec (bez mąki i cukru)

Soczysty, zdrowy makowiec bez mąki i cukru, słodzony tylko owocami. Zawiera zdrowe tłuszcze, wiele składników odżywczych i jest naprawdę smaczny i delikatny. Możesz podawać ten makowiec udekorowany greckim jogurtem i posypany orzechami lub ciepłym sosem owocowym. Przepyszny!

Ten zdrowy makowiec jest soczysty i puszysty, ale nie daj się zwieść tym cechom, jest on także bardzo sycący, bogaty w zdrowe tłuszcze i węglowodany złożone, co czyni go doskonałym wyborem na początek dnia. Jeśli lubisz mak, wierzę, że ten przepis na łatwy makowiec bez mąki i cukru stanie się podstawą w Twoim deserowym menu. Jego główne składniki to mielony mak, płatki owsiane i orzechy. Aby osłodzić ciasto, użyj dojrzałych bananów i daktyli. Deser jest nie tylko bardzo smaczny, ale także wartościowy pod względem odżywczym i bogaty w błonnik. 1 kawałek zawiera do 45% zalecanego dziennego spożycia manganu, 12% ZDS witaminy B6, 15% ZDS miedzi, 13% ZDS wapnia i 10% ZDS żelaza. Niezłe ciacho, prawda? ;)

Zalecam, aby moczyć daktyle w ciepłej wodzie przez co najmniej 30 minut przed ich dodaniem, co ułatwi pracę. Mak najlepiej jest zmielić samodzielnie w domu. Lepiej nie kupować w sklepie maku już zmielonego, ponieważ często ma on nieprzyjemnie gorzki smak i utracił już wiele ze swoich wartości odżywczych.

Jeśli szukasz szybkiego przepisu na zdrowy i soczysty makowiec, nie musisz szukać dalej - wypróbuj ten przepis.

Składniki

  • 150 g musu jabłkowego
  • 100 g płatków owsianych (polecam te)
  • 80 g mielonego maku
  • 80 g orzechów włoskich (polecam te)
  • 80 g daktyli
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 2 łyki roztopionego oleju kokosowego (polecam ten)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia)
  • rodzynki/żurawina

Przygotowanie

  1. W robocie kuchennym zmiel orzechy razem z płatkami owsianymi na drobną mąkę.
  2. Przesiej powstałą mąkę do dużej miski i dodaj pozostałe sypkie składniki.
  3. W robocie kuchennym wymieszaj banany, mus jabłkowy, daktyle, jajka i olej kokosowy na gładką masę.
  4. Dokładnie połącz tę mokrą masę z suchymi składnikami.
  5. Wlej ciasto do silikonowej (lub natłuszczonej) blachy do ciasta (o średnicy około 20 cm) i piecz przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  6. Odstaw do ostudzenia przed podaniem.
Czas przygotowania45 minut
Porcje10 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie218 Kcal
Węglowodany19 g
Błonnik4 g
Białko6 g
Tłuszcz13 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze