
Zdrowe kulki zbożowe (waniliowe lub kakaowe)
Uwielbiam płatki śniadaniowe i lubię przygotowywać ich różne wersje, więc nigdy nie mam ich dość. Te zdrowe kulki zbożowe najbardziej smakują mi z mlekiem kokosowym lub migdałowym i jem je rano bez żadnych wyrzutów sumienia, ponieważ są zdrowe i fit!
Zapomnij o sklepowych płatkach śniadaniowych pełnych cukru, białej mąki i niepotrzebnych dodatków, i wypróbuj te wspaniałe, domowe kulki zbożowe. Zawierają więcej naturalnych witamin, minerałów, błonnika i białka niż popularne płatki śniadaniowe, są chrupiące i nie wchłaniają tak szybko mleka. W dodatku są o wiele bardziej sycące i nie mają tzw. pustych kalorii. Ich główne składniki to mąka orkiszowa i migdałowa (możesz też wykorzystać zmiksowane lub zgniecione migdały), a do ich posłodzenia wykorzystałam miód.
Kulki są dość łatwe w przygotowaniu — najtrudniejszą częścią przepisu jest wałkowanie, ale jest tego warte. Lepiej przygotuj ich więcej, ponieważ możesz je przechowywać w zamkniętym opakowaniu przez cały tydzień.
Jeśli chcesz zmniejszyć zawartość węglowodanów i kalorii w tych płatkach śniadaniowych, zastąp połowę słodzika stewią. Jeśli chcesz je przygotować w wersji bezglutenowej, wykorzystaj mieszankę migdałowej, kokosowej lub bezglutenowej mąki.
Wypróbuj te smaczne, domowe płatki śniadaniowe w wersji waniliowej lub kakaowej. Jestem pewna, że posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Składniki
- ½ szklanka mąki orkiszowej (pełnoziarnistej lub kokosowej)
- ½ szklanki mąki migdałowej
- 1 łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego (polecam ten)
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki kakao (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
- Używając blendera (kielichowego lub ręcznego), wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
- Jeśli chcesz uzyskać kakaowe płatki zbożowe, dodaj kakao do ciasta, zanim zaczniesz je mieszać.
- Uformuj małe kulki i umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz kulki zbożowe w 175 stopniach przez 12-15 minut, aż się zazłocą.
- Mniej więcej w połowie pieczenia obróć je tak, żeby upiekły się tak samo z każdej strony i nie spaliły.
- Przechowuj kulki zbożowe w szczelnym pojemniku i zjedz w ciągu 5 dni.
Czas przygotowania | 30 minut | |
Porcje | 4 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 219 Kcal | |
Węglowodany | 28 g | |
Błonnik | 4 g | |
Białko | 6 g | |
Tłuszcz | 9 g |