Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowe kulki zbożowe (waniliowe lub kakaowe)

Zdrowe kulki zbożowe (waniliowe lub kakaowe)

Uwielbiam płatki śniadaniowe i lubię przygotowywać ich różne wersje, więc nigdy nie mam ich dość. Te zdrowe kulki zbożowe najbardziej smakują mi z mlekiem kokosowym lub migdałowym i jem je rano bez żadnych wyrzutów sumienia, ponieważ są zdrowe i fit!

Zapomnij o sklepowych płatkach śniadaniowych pełnych cukru, białej mąki i niepotrzebnych dodatków, i wypróbuj te wspaniałe, domowe kulki zbożowe. Zawierają więcej naturalnych witamin, minerałów, błonnika i białka niż popularne płatki śniadaniowe, są chrupiące i nie wchłaniają tak szybko mleka. W dodatku są o wiele bardziej sycące i nie mają tzw. pustych kalorii. Ich główne składniki to mąka orkiszowa i migdałowa (możesz też wykorzystać zmiksowane lub zgniecione migdały), a do ich posłodzenia wykorzystałam miód.

Kulki są dość łatwe w przygotowaniu — najtrudniejszą częścią przepisu jest wałkowanie, ale jest tego warte. Lepiej przygotuj ich więcej, ponieważ możesz je przechowywać w zamkniętym opakowaniu przez cały tydzień.

Jeśli chcesz zmniejszyć zawartość węglowodanów i kalorii w tych płatkach śniadaniowych, zastąp połowę słodzika stewią. Jeśli chcesz je przygotować w wersji bezglutenowej, wykorzystaj mieszankę migdałowej, kokosowej lub bezglutenowej mąki.

Wypróbuj te smaczne, domowe płatki śniadaniowe w wersji waniliowej lub kakaowej. Jestem pewna, że posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Składniki

  • ½ szklanka mąki orkiszowej (pełnoziarnistej lub kokosowej)
  • ½ szklanki mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego (polecam ten)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

  1. Używając blendera (kielichowego lub ręcznego), wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  2. Jeśli chcesz uzyskać kakaowe płatki zbożowe, dodaj kakao do ciasta, zanim zaczniesz je mieszać.
  3. Uformuj małe kulki i umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz kulki zbożowe w 175 stopniach przez 12-15 minut, aż się zazłocą.
  5. Mniej więcej w połowie pieczenia obróć je tak, żeby upiekły się tak samo z każdej strony i nie spaliły.
  6. Przechowuj kulki zbożowe w szczelnym pojemniku i zjedz w ciągu 5 dni.
Czas przygotowania30 minut
Porcje4 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie219 Kcal
Węglowodany28 g
Błonnik4 g
Białko6 g
Tłuszcz9 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze