Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowe domowe batoniki Snickers

Zdrowe domowe batoniki Snickers

Jeśli lubisz Snickersy, z pewnością spodoba Ci się ta zdrowa, domowa alternatywa. Krucha czekolada wyłożona miękkim, słodkim nugatem i kremowa warstwa karmelu z chrupiącymi kawałkami orzechów — to wszystko znajdziesz w tych smacznych batonikach. Zdrowe domowe batoniki Snickers to zdrowy i chrupiący przysmak bogaty w białko i zdrowe tłuszcze, który (w małych ilościach ☺) nie zaszkodzi Twojej figurze. W dodatku jest całkowicie bezglutenowy.

Przygotowanie własnych batoników jest bardzo proste. To szybki deser niewymagający pieczenia, który przyrządzisz w zaledwie 15 minut. Najlepsze, że wiesz, co w nich jest — żadnych sztucznych składników, konserwantów ani tony cukru i tłuszczu. Możesz nawet dodać do nich odżywkę białkową, żeby zwiększyć zawartość białka w tym przysmaku.

Zdrowa warstwa karmelu to legendarne połączenie daktyli i masła orzechowego, które świetnie się ze sobą komponują i naprawdę przypominają smakiem karmel. Jeśli dodasz do nich ekstrakt waniliowy, szczyptę soli i kawałki orzechów ziemnych, Twoje kubki smakowe z pewnością zakochają się w ich smaku.

Ciesz się tymi zdrowymi Snickersami w ramach deseru lub przekąski, kiedy tylko najdzie Cię ochota na mały grzeszek i pożywny słodycz.

Składniki

  • Warstwa czekoladowa:
  • 5 łyżek oleju kokosowego (rozpuszczonego) (polecam ten)
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • Warstwa nugatowa:
  • 1 łyżka oleju kokosowego (rozpuszczonego) (polecam ten)
  • 1 szklanka płatków owsianych (polecam te)
  • ½ szklanki nerkowców (moczonych przez noc w wodzie) (polecam te)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mleka (dowolnego)
  • 3 łyżki miodu
  • 1 miarka waniliowej odżywki białkowej w proszku (opcjonalnie) (polecam ten)
  • Warstwa karmelowa:
  • 15 daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego (polecam to)
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 50g orzeszków ziemnych
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj wszystkie składniki na warstwę czekoladową i przełóż je na spód małej formy do pieczenia.
  2. Wybierz rozmiar formy zgodnie z pożądanym rozmiarem batoników.
  3. Na chwilę włóż formę do zamrażalnika, żeby czekolada stwardniała.
  4. Żeby przygotować warstwę nugatową, wymieszaj wszystkie składniki w blenderze, aż uzyskasz jednolitą masę.
  5. Jeśli warstwa czekoladowa już stwardniała, rozsmaruj warstwę nugatową na czekoladowej i znowu umieść formę w zamrażalniku.
  6. Żeby przygotować ostatnią, karmelową warstwę, zblenduj razem jej składniki (poza orzeszkami).
  7. Gdy warstwa nugatowa stwardnieje, rozsmaruj na niej warstwę karmelową, a na koniec wciśnij w karmel orzeszki (posiekane na drobne kawałki lub w całości).
  8. Całość włóż do zamrażalnika na 2 do 3 godzin, aż stwardnieje.
  9. Po wyjęciu z zamrażalnika pokrój na kawałki i zjedz lub przechowuj w lodówce.
  10. Jeśli wolisz, możesz zmienić kolejność warstw (np. umieścić czekoladową warstwę na samej górze).
Czas przygotowania15 minut
Porcje16 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie112 Kcal
Węglowodany14 g
Błonnik2 g
Białko3 g
Tłuszcz5 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze